Για την επιστροφή της τρόικας ή αλλιώς... θεσμών στην Αθήνα πιέζουν οι ευρωπαίοι εταίροι οι οποίοι με δηλώσεις τους προδικάζουν το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup ως αρνητικό για την χώρα μας.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ τόνισε ότι σήμερα δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup, ενώ νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις ενώ υποστήριξς ότι οι τεχνικής φύσεως εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Στέφεν Κάμπετερ, σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, δήλωσε:

Τα πάντα είναι σε αναμονή μέχρι να δοθούν περισσότερες οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, δεν περιμένω καμία ουσιαστική απόφαση από την πλευρά της Ευρωομάδας.

Επίσης, ο Κάμπετερ απέρριψε τις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, αν η Ευρωζώνη απέρριπτε τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας.

Τόνισε πως όλα αυτές οι εναλλακτικές θα οδηγούσαν μόνο σε μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του που δημοσίευσε το Reuters υπογραμμίζει την ανάγκη να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι προτεινόμενες ελληνικές μεταρρυθμίσεις από τους εκπροσώπους των πιστωτών. 

«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», απαντά χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς. Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ακόμα ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικής φύσεως εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα». 

Και καταλήγει ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».