Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος εφόσον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι εφόσον οι εταίροι μας συνεχίσουν την ίδια τακτική απέναντι στην χώρα μας, δηλαδή συνεχίζουν να κρατούν κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης τότε ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να ζητήσει την γνώμη του ελληνικού λαού για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Οι κυβερνητικές προθέσεις φαίνονται ξεκάθαρα από τα σχόλια κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου, οι  οποίοι διέψευσαν μεν την πιθανότητα να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το ευρώ, όχι όμως και το ενδεχόμενο του ίδιου του δημοψηφίσματος ως απάντηση στις αξιώσεις των εταίρων. 

«Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα δημοψήφισμα για το ευρώ. Η λέξη ευρώ είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδοντας δημοσίευμα της Corriere della Sera σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει δημοψήφισμα για το νόμισμα. 

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν δε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας πότε η οικονομική ασφυξία θα προκαλέσει παράλυση στην Ελλάδα. Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση εάν αρχίσει να δέχεται μία μία τις απαιτήσεις των εταίρων και να οδηγείται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες υποχωρήσεις κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο, «επομένως θα είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό που την ψήφισε». 

Το δημοψήφισμα άλλωστε ήταν ανέκαθεν ένα από τα όπλα στην φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς την προεκλογική περίοδο η προοπτική μίας τέτοιας επιλογής είχε ατονήσει για προφανείς λόγους.

Όπως δείχνουν τα πράγματα εάν και εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει κάτι να ζητήσει την ετυμηγορία των πολιτών δεν θα συναντήσει εσωτερικές αντιστάσεις αφού ούτως ή άλλως υπέρ του δημοψηφίσματος τάσσονται όλες οι πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η μειοψηφία. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση Λαπαβίτσα αλλά και άλλων στελεχών ότι η προσφυγή στον λαό θεωρείται ως η σωστότερη λύση.