Δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup, σύμφωνα με το Βερολίνο, που σημειώνει σχολίασε τα περί δημοψηφίσματος.

«Εσωτερικό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ενδεχόμενο δημοψήφισμα», τόνισε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς και αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera.

«Δεν θα σας κάνει εντύπωση ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορώ να πάρω θέση για εσωπολιτικές σκέψεις του κυρίου Βαρουφάκη. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, κατ' αρχήν με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί τα καθήκοντα και όλα τα περαιτέρω, τα οποία αφορούν εσωπολιτικά θέματα στην Ελλάδα, είναι ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η γερμανική» δήλωσε.

Ερωτηθείσα δε σχετικώς με το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η κ. Βιρτς σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή ο κ. Τσίπρας «δεν είναι στη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά είναι, όπως πάντα, ευπρόσδεκτος στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο».

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισμπέργκερ τόνισε δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά επισήμανε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και οι δεσμεύσεις για την Ελλάδα που απορρέουν από αυτές. «Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει μεταρρυθμιστικά μέτρα. Τώρα το θέμα είναι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Είναι στο χέρι της Αθήνας» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τους μετανάστες και τη χορήγηση ασύλου αποτελούν προσπάθεια άσκησης πολιτικής πίεσης από την πλευρά της Ελλάδας, η κ. Βιρτς αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη παρέχει βοήθεια συνδεδεμένη με όρους στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχει για αυτό σαφής οδικός χάρτης, μια στάση του οποίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι απόψε στις Βρυξέλλες. Από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Παμέλα Μούλερ- Νίζε έγινε μόνο αναφορά στην ισχύουσα γερμανική νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου.

Νωρίτερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, σημείωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση για περαιτέρω πληρωμές από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν πληρούνται, όπως είπε, οι προϋποθέσεις, ενώ ζήτησε «περισσότερο ρυθμό» στην εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.