Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι ροές προσφύγων στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, στην περιοχή των Δωδεκανήσων για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 υπήρξε τετραπλασιασμός των αφίξεων σε σχέση με το 2013, ενώ για την ίδια περίοδο οι αφίξεις τριπλασιάστηκαν στην περιοχή της Χίου, αυξήθηκαν κατά 150% στην περιοχή της Σάμου και κατά 123% στην περιοχή τη Λέσβου.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί πως υιοθετήθηκε πρόσφατα Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, με δεσμευτικούς κανόνες για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κατηγορηματική απαγόρευση των μη σύννομων απομακρύνσεων υπηκόων τρίτων κρατών σε τρίτες χώρες.

«Παρόλο που παρατηρείται πρόοδος ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς ο ανωτέρω Κανονισμός ενσωματώνει σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κρίνεται σκόπιμη η υιοθέτηση περαιτέρω ενεργειών ώστε ο έλεγχος των συνόρων να συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας» υπογραμμίζει ο κ. Χουντής και ενημερώνει ότι θα αναληφθεί δράση σε εθνικό επίπεδο για τον συντονισμό των ενεργειών μέσω διαβούλευσης των αρμόδιων φορέων καθώς και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των συνοριακών επιχειρήσεων, να αναζητηθεί σχετική κοινοτική χρηματοδότηση και να αναληφθούν δράσεις επιμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων φορέων. 

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η εντατικοποίηση της βίας και της αστάθειας τα τελευταία έτη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προκάλεσε απότομη αύξηση στον αριθμό των εκτοπισμένων ατόμων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων των υπό κρίση περιοχών.

Άμεση συνέπεια ήταν η αύξηση του αριθμού των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση κατά 223,22% των παράτυπων εισόδων στη χώρα, ενώ υπολογίζονται σε 165.000 οι άνθρωποι που διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο έως τον Οκτώβριο του 2014 (συγκριτικά με 60.000, ολόκληρο το 2013). Όπως δε αναφέρει ο κ. Χουντής, δυστυχώς οι απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.