Την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει «να ανταποκριθεί στην πρόκληση των καιρών, να ανοιχθεί προς τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και από αυτές να κερδίσει πάλι την πολιτική πρωτοκαθεδρία« εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον 9,84 είπε πως «η Ν.Δ. θα βρεθεί για μεγάλη περίοδο σε μια εσωτερική συζήτηση. Πρώτα από όλα λόγω του γεγονότος ότι έχουμε αστάθμητες πολιτικές εξελίξεις και ότι κινούμαστε σε παντελώς αχαρτογράφητα νερά, πολιτικά και Εθνικά. Αυτό θα μας αναγκάσει να συζητάμε διαρκώς τις εξελίξεις» και πρόσθεσε πως «δε θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή , μέσα στην περίοδο των αχαρτογράφητων νερών και των ρευστών πολιτικών εξελίξεων, εκείνο που χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία είναι ένας βαθύς κύκλος εσωστρέφειας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συζητήσει για την στρατηγική της το από εδώ και πέρα , αλλά θεωρώ, επίσης, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βρεθεί σε έναν κύκλο εσωστρέφειας». 

Για την κυβέρνηση ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως «αυτή τη στιγμή δε δείχνει να είναι σε φάση  ωριμότητας». «Δεν δείχνει να έχει ολοκληρωμένο, σαφές, ξεκάθαρο πρόγραμμα που να θέλει να εφαρμόσει. Ακόμα βρίσκεται σε μια συζήτηση με τους Εταίρους στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται να μην καταλήγει πουθενά. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης δεν το συμμερίζεται κανένας. Εγώ δε θεωρώ ότι υπάρχει  Αριστερή παρένθεση. Θα σας έλεγα, όμως , ότι υπάρχει μια εσωτερική αντίφαση στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να συγκεραστεί και να ξεπεραστεί. Και ποια είναι αυτή;  Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δεχθεί και το οποίο όμως, δυστυχώς, φαίνεται να είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Και αυτό θα δημιουργήσει 100% τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει στο μέλλον. Η εσωτερική του αντίφαση φάνηκε πολύ ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της κεντρικής του επιτροπής για το αποτέλεσμα του  Eurogroup»,πρόσθεσε.. O στόχος, άλλωστε, ήταν να σταθεροποιηθεί η χώρα στη «Ζώνη» του Ευρώ και, τρίτον, θεωρώ ότι αν υπήρχε σήμερα η προσωπικότητα στη Νέα Δημοκρατία που θα συγκέντρωνε τη λαϊκή αποδοχή για την αντικατάσταση του κ. Σαμαρά, θα είχαν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες διαδοχής του.