Στον προβληματισμό που έχει δημιουργήσει στο ΚΚΕ η αθωωτική απόφαση υπέρ του Ηλία Κασιδιάρη, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει «καταδικάσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση» με προσπάθεια πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα του ΚΚΕ, αλλά και ευρύτερα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, «και το ξαναβγάζουν στην επιφάνεια με έναν περίεργο τρόπο οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση».

Ανέφερε, επίσης, ότι τόσο η κυρία Δούρου, όσο και ο κ. Παυλόπουλος είχαν υποχρέωση να καταθέσουν για το γεγονός αυτό και στο δικαστήριο. Σε ερώτηση δε αν οι δύο προαναφερθέντες δεν ήθελαν απλώς να μετάσχουν «σε μια τέτοια ιστορία» ή υπάρχει ευρύτερο σχέδιο, είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, καθώς «δεν το ξέρω αυτήν τη στιγμή».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η όλη υπόθεση γεννά ανησυχίες, «όπως επίσης και η στάση της προέδρου της Βουλής όλο το τελευταίο διάστημα, η οποία αναδεικνύει αυτό το ζήτημα βάζοντας στο πολιτικό κάδρο τη Χρυσή Αυγή, ξανά», «όταν μάλιστα ετοιμάζεται τώρα, σε 1-2 μήνες, να αρχίσει η δίκη» και πρόσθεσε ότι απεύχεται, όπως όλοι, όλα αυτά να αποτελούν προμήνυμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως της κυβέρνησης που πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Αναφορικά με το Eurogroup είπε ότι ζούμε αυτό που συμβαίνει κάθε φορά όταν πρόκειται να δοθεί μια δόση και υπογράμμισε ότι η κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση εστιάζεται στο ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος εσκεμμένο, διότι εγκλωβίζει την αντιπαράθεση σε ένα πλαίσιο με τις κατευθύνσεις του οποίου ταυτίζεται απόλυτα.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Βαρουφάκη για τη φοροδιαφυγή, είπε ότι είναι μέτρα που πλήττουν πάλι τα λαϊκά εισοδήματα και όχι το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που αναφύεται με το «να καρφώνει και να χαφιεδίζει ο ένας τον άλλον».

Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό τι ακριβώς θα έλυνε ένα δημοψήφισμα, καθώς ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι και ότι θα μείνουμε» ή η προσφυγή στις κάλπες, αφού «ακόμα κι αν ανέβουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα αλλάξει γραμμή, θα αλλάξει πολιτική;».

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά ότι αυτήν τη στιγμή φαίνεται πιο «ρεαλιστικό» η «δοκιμή» της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ένα χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι μια περίπτωση διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος αποτελεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ υπάρχουν και δυνάμεις όπως ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά και δυνάμεις εντός της ΝΔ, «όχι η ηγεσία της ή η πλειοψηφία της» που είναι υπέρ της άποψης για μια ευρύτερη κυβέρνηση.

Σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για τα εμβάσματα του κ. Χαρδούβελη στο εξωτερικό, είπε ότι πρέπει να γίνει έρευνα αν πρόκειται για φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «σε συνθήκες ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων είναι καθ' όλα νόμιμο, έτσι λειτουργεί το σύστημα, έτσι λειτουργούν όλοι, πολιτικοί, πολίτες κλπ. Αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα με μια κουβέντα να το τελειώσουμε αυτό».