Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Εάν είχε κάποιος αμφιβολίες για το τι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς, μετά από τις δυο κομματικές συνεδριάσεις, αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής, έλαβε την απάντησή του: θα μείνει στη θέση του προέδρου για να δώσει τη μάχη.

Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους… θεσμούς! Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται να εκκινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες, εάν όμως υπάρξει μείζονα εθνική κρίση από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, όσο και εάν κανείς δεν θέλει να δει τι γίνεται πίσω από τις γραμμές. 

Το κεντρικό ζήτημα για πολλά στελέχη που είναι στη μέση και δεν συντάσσονται ούτε με τους… «συνεδριομάχους», ούτε τους… «συνεδριολάτρες», είναι εάν η συνεχιζόμενη σημερινή κατάσταση αποδυναμώνει και μειώνει την επιρροή της ΝΔ. 

Κατά συνέπεια για πολλούς, εάν δεν επικρατήσει η σύνεση, υπάρχει ο κίνδυνος το «μαγαζί» τους να μείνει συντόμως χωρίς «πελάτες». Θέλουν λοιπόν να περιορίσουν τη ζημιά και να συντμήσουν κατά το δυνατόν αυτή την περίοδο της εσωστρέφειας. 

Ο Αντ. Σαμαράς σύντομα στα πλαίσια των εξαγγελιών του για ανασυγκρότηση του κόμματος και της διεξαγωγής νομαρχιακών συνελεύσεων και συνδιασκέψεων, θα εγκαινιάσει σύντομα περιοδείες ανά την Ελλάδα για μια ανοικτή, τετ α τετ συζήτηση με τους πολίτες και τα κομματικά στελέχη. 

Το απλό γεγονός πάντως είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της αρχηγίας και δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα προνόμιά του απλά και μόνο για να κατευνάσει είτε τον ένα είτε τον άλλο δελφίνο.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως σχηματοποιείται, θα επιμένει να εγείρει θέμα διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου με στόχο την αλλαγή αρχηγού…