«Αν φτάσουμε σε οριακό σημείο, δεν θα φοβηθούμε να ζητήσουμε τη γνώμη του λαού, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε ο Τάσος Κορωνάκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στον Real Fm, στην εκπομπή των Τάκη Χατζή και Μάκη Γεωργίου, ο νέος γραμματέας νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

Δουλεύουμε, ώστε να μην χρειαστεί τίποτα από τα παραπάνω. Πιστεύω ότι τα μέτρα που θα πάρουμε θα επαναβεβαιώσουν ότι αυτή η πολιτική, που για πρώτη φορά προσπαθεί να ανιχνεύσει τα διαπραγματευτικά όρια της χώρας, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και θα αποδείξουν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν σκοπό να προχωρήσουν στην ανασυγκρότησή της. Θα περάσουμε όλους τους κάβους και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας.

Για την πίεση που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κορωνάκης είπε:

Η πίεση υπάρχει. Εδώ αντιμάχονται δύο κατευθύνσεις, η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη από τη μία και η αντικατάστασή της με μια πολιτική ανάπτυξης και δημοκρατίας από την άλλη. Είναι λογικό να κάνουν ότι μπορούν για να μας δυσκολέψουν. Αυτούς τους τέσσερις μήνες θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη. Αφού περάσαμε τον πρώτο κάβο με τη δίμηνη παράταση, θα δώσουμε μάχη και τους τέσσερις επόμενους μήνες. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τη στήριξη του λαού και να διευρύνουμε και να στεριώσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη. Στόχος είναι η κατάληξη να είναι στο πλαίσιο της εντολής, που έχουμε λάβει από τον λαό. Δεν είμαστε η κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει οποιοδήποτε πρόγραμμα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, στο οποίο δεσμευτήκαμε.

Μιλώντας για τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι μπορεί να έχει και αρνητικά σημεία «που για εμάς απηχούν το πρόγραμμα της ΝΔ», αλλά «υπήρχαν και θετικά σημεία, όπως τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν». 

«Αυτά δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ. Χαρδούβελης, που τα προηγούμενα χρόνια έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό, με αστείες δικαιολογίες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

Δεν με εκπλήσσει η ιλαρώδης κριτική από στελέχη της ΝΔ, που τα ταυτίζει με τις πιο ακραίες εκδοχές της γερμανικής πολιτικής. Δεν τους τιμά αυτή η κριτική, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι από την πλευρά των δανειστών και ότι δεν θέλουν μια κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται και φέρνει και αποτέλεσμα. Θα τους καλούσα να μην εκτίθενται άλλο. 

Ακόμη, επανέλαβε πως ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση σημείωσε ότι «είναι στην Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει, αλλά δεν αποτελεί το σύνολο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πρώτο βήμα. Για πρώτη φορά μπαίνει ως απάντηση στη σωρεία των πολιτικών των προηγούμενων χρόνων». 

Σχετικά με τα νομοσχέδια για την ΕΡΤ, τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας δήλωσε ότι είναι σε στάδιο τελικής προετοιμασίας και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, ενώ για το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις ανέφερε πως «τέθηκε σε συζήτηση, όχι προς έγκριση από τους εταίρους, για να προστεθούν μερικά σημεία». 

Τέλος, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «άστοχη και πολιτικά ακατανόητη κίνηση» την κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.