current views are: 2

9 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:06

Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στη «λίστα Βαρουφάκη» – Θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια

Με τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, εκτός από τις επτά που είναι ήδη γνωστές, προσήλθε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Δημοσίευση 15:06’
αρθρο-newpost

Με τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, εκτός από τις επτά που είναι ήδη γνωστές, προσήλθε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Με τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, εκτός από τις επτά που είναι ήδη γνωστές, προσήλθε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στην πρώτη λίστα τρεις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια. Αυτό αποτελεί και έμμεση διάψευση στα περί αντικατάστασης του κ. Βαρουφάκη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup και θα αναλάβει τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. 

Οι μεταρρυθμίσεις που προστέθηκαν στο φάκελο Βαρουφάκη είναι:

  • Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
  • Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
  • Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Όσον αφορά το σημερινό Eurogroup, κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι το «ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο και αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Δηλαδή, θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

 «Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου», διαμηνύουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.


σχετικα αρθρα