Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Πρωτοφανής στασιμότητα επικρατεί στους περισσότερους τομείς του κυβερνητικού έργου με την κυβέρνηση να έχει πολύ χαμηλούς ρυθμούς παραγωγής, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από την αβεβαιότητα που επικρατεί στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιζητεί ανάσες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και κρίσιμο στάδιο θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς εταίρους που παραμένουν στις θέσεις τους και δεν έχουν καμία διάθεση υποχώρησης, ενώ παράλληλα υπάρχει ως βασικός στόχος η άμεση βελτίωση της καθημερινότητα των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό σχήμα δίνει την αίσθηση ενός ασύντακτου στρατού με τον συντονισμό να είναι το μεγάλο της πρόβλημα, ενώ πολλές εξαγγελθείσες πρωτοβουλίες παραμένουν στα σχέδια, αφού όλοι οι υπουργοί κινούνται με ορίζοντα τον Ιούνιο που θεωρείται από πολλούς και ως ορόσημο. Την ίδια στιγμή ακόμα, και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν έχει ξεκινήσει καν.

Τα σενάρια περί εκλογών και δημοψηφίσματος παραμένουν ενεργά και δεν αποκλείονται καθόλου από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται σαφώς και δυο κυβερνήσεις σε μια: από τη μια πλευρά υπάρχει η κυβέρνηση που παραμένει προσκολλημένη στα όσα έχουν υποσχεθεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας προσπαθούν να επιτύχουν έναν έντιμο συμβιβασμό, ώστε να κυβερνήσουν χωρίς κλυδωνισμούς.

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει ισχυρή αντιπολιτευτική διάθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης από την Αριστερή Πλατφόρμα και από όσοι δεν θέλουν να υποχωρήσει ούτε κατ’ ελάχιστον ο Αλέξης Τσίπρας από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί.
 Όμως, όπως προέκυψε και από πρόσφατη δημοσκόπηση ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης, σε ποσοστό 70%, ζητεί έναν έντιμο συμβιβασμό και όχι ρήξη, στοιχείο που ήδη αξιολογείται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού.

Ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αναδεικνύονται δυο αντικρουόμενες στρατηγικές: η μια που αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης και έχει στον άξονά της πως πρέπει οι συζητήσεις με τους εταίρους να φθάσουν στο όριό τους  και από την άλλη υπάρχει μια ομάδα που θεωρεί ότι πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να υπάρξει συνεννόηση με τους θεσμούς ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις και να εισέλθει η χώρα στην περίοδο της κανονικότητας.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναγνωρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το βαθμό αποκατάστασης της σχέσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς και να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας και συνεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια που θα δώσουν και την τελική εικόνα της οικονομίας στους πολιτικούς προϊσταμένους του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ