current views are: 2

9 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση17:10

Χωρίς κοινή ανακοίνωση το Eurogroup – Σκληρή διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα.

Δημοσίευση 17:10’
αρθρο-newpost

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα.

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα και οι δύο πλευρές στρέφουν το βλέμμα στις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη αρχίζουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ξεκινά η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα. 

Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών -σημειώνουν οι ίδιες πηγές- οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup, ενώ γνωστοποιούν ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. 

Όπως υπογραμμίζουν, οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα, ενώ υπενθυμίζουν ότι η τρόικα, ως μηχανισμός, αποτελεί οριστικό παρελθόν. 

Στο Eurogroup διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν ότι το Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σφοδρή επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, με αιχμή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια την κατάθεση του κοινωνικού νομοσχεδίου. «Η κυβέρνησή μας ήταν υποχρεωμένη να φέρει αυτό το νομοσχέδιο για να βοηθησει τον ελληνικό λαό που έχει πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ στη χώρα μας» του απάντησε ο κ. Βαρουφάκης. 

Αλλά και ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για τα νομοσχέδια που καταθέτουν στον κοινοβούλιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πάντως, συμφώνησε να υπάρχει μια συνεννόηση, μόνον όμως για όσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

 


σχετικα αρθρα