Τις προτεραιότητές της περιέγραψε η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο διορισμός της.

Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι, «παρών» η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ «λευκό» το ΠΑΣΟΚ

Η κ. Καραμεσίνη, είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στα θέματα αγοράς εργασίας. 

Δεδομένου ότι - όπως ενημέρωσε η νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ - το 75% των άνεργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, τα προγράμματα αυτά θα είναι στοχευμένα στις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας αυτών. 

Επίσης, όπως εκτίμησε η κ. Καραμεσίνη και τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας, τα οποία βγαίνουν στον αέρα σε 10 μέρες και αφορούν σε 54.000 άνεργους, θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για μακροχρόνια άνεργους από 35 - 40 ετών και άνω, καθώς και για γυναίκες - μητέρες κ.α. Ταυτοχρόνως, θα υπάρξει ανασχεδιασμός των προγραμμάτων - π.χ. των προγραμμάτων voucher - με στόχευση την μεγαλύτερη ωφελιμότητά τους στους απευθείας αποδέκτες τους, που είναι οι άνεργοι.

Για «τρομακτικό πρόβλημα» έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας (για την καταπολέμηση της ανεργίας) Ράνια Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας πως ακόμη και να υπάρξει ανάπτυξη και να πάνε όλα κατ' ευχή σε ένα βάθος 5 -10 χρόνων ανεργία θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αφού είπε πως από τους διαθέσιμους πόρους υπάρχει κατασπατάληση, τόνισε ότι ακόμη και αν όλα τα προγράμματα κατάρτισης λειτουργούσαν άψογα κι αν εκπαιδεύονταν όλοι με αρτιότητα, μετά δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας. «Έχουμε μπροστά μας Γολγοθά και πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου.

Ακόμη, ως προτεραιότητά της η νέα διοικήτρια έθεσε την ενίσχυση των Υπηρεσιών Πρώτης Γραμμής (ΚΠΑ) και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με την αναθεώρηση του επιχειρησιακού μοντέλου, την αξιολόγηση δομών, την αναδιάταξη και ενίσχυση του προσωπικού (αφού χρειάζονται 4.670 άτομα και σήμερα υπάρχουν 3.600 εργαζόμενοι) την διαφορετική οργάνωση υπηρεσιών και την ευελιξία του Οργανισμού με την αυτοματοποίηση διαδικασιών και επέκταση και σε άλλες των υφιστάμενων διαδικασίες. Στόχος είναι να βελτιωθεί η διαχειριστική επάρκεια του Οργανισμού και η αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με την κα Καραμεσίνη, οι Σχολές του ΟΑΕΔ δεν θα μετεξελιχθούν σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, παρά θα παραμείνουν όπως ήταν και θα στηριχθούν, αλλά και θα επιστρέψουν οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα.