«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα. Έχει έντονη συναίσθηση των προτεραιοτήτων» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε αυτά που πραγματικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που οι αντίπαλοι του λένε ότι πρεσβεύει.

Τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ενώ όπως επεσήμανε μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την ευρωζώνη:

«Υπό αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικά ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα τακτικής».

Επίσης εκτίμησε πως αν μια χώρα βγει από το ευρώ θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος καθώς πάντα θα υπάρχει η υποψία ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με άλλες χώρες.

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί την πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταστροφικά τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία:

«Από την μια έχουμε την τεράστια απώλεια του ΑΕΠ και από την άλλη την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και την επέκταση της φτώχειας».

Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στον φαύλο κύκλο του χρέους το οποίο όπως είπε αυξάνεται συνεχώς σε σχέση με το ΑΕΠ. Επεσήμανε δε πως σ' αυτή την παγίδα έχουν πέσει και οι τέσσερις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής.

Για το τι θα κάνει η κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι πρωταρχικό μέλημά της είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «παραδοσιακά στην Ελλάδα οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους σε μια εθελοντική βάση».

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης καθώς και οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται εξίσου ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο. «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ακόμη και αν διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας πολύ γρήγορα θα επιστρέψουμε σε μια προβληματική κατάσταση» είπε ο Έλληνας υπουργός.