current views are: 1

10 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση05:18

Ανάσα για την κυβέρνηση παρά τα θρυλούμενα από το Eurogroup

Μια μεγάλη ανάσα πήρε χθες η ελληνική κυβέρνηση αφού παρά τα θρυλούμενα το Eurogroup αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των δανειστών προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση 05:18’
αρθρο-newpost

Μια μεγάλη ανάσα πήρε χθες η ελληνική κυβέρνηση αφού παρά τα θρυλούμενα το Eurogroup αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των δανειστών προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Μια μεγάλη ανάσα πήρε χθες η ελληνική κυβέρνηση αφού παρά τα θρυλούμενα το Eurogroup αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των δανειστών προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ερμηνεύοντας τα κυβερνητικά στελέχη την απόφαση αυτή κάνουν λόγο για θετικό σήμα προκειμένου να χαλαρώσει η ΕΚΤ την στάση της απέναντι στην Ελλάδα κάτι που όπως λένε δεν αποκλείεται να δούμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα. 

Οι πληροφορίες λένε ότι η λύση είχε δρομολογηθεί από την περασμένη Παρασκευή μετά από αλλεπάλληλες επαφές της Ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Όσο και να φαίνεται περίεργο οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πολλές και ουσιαστικές  συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Γι αυτό άλλωστε την περασμένη Παρασκευή το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει  με ένα  non paper να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για τις συνομιλίες στο Eurogroup  παρά τα σενάρια που υπήρχαν και τα οποία μιλούσαν για να ναυάγιο των συζητήσεων. 

Καθοριστικό στοιχείο στην πορεία των συνομιλιών πριν το Eurogroup ήταν το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των τριγωνικών συναλλαγών, θέμα  το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό και καθοριστικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου ουδέποτε εφαρμόστηκε αφού στην πραγματικότητα είναι μια ρύθμιση που χτυπά τη διαπλοκή και τα συμφέροντα.

Φυσικά και η ελληνική πλευρά θα αναγκαστεί να κάνει βήματα υποχώρησης αποδεχόμενη τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συζητούν με τους υπουργούς όπως γινόταν στο παρελθόν. Οι οποίες συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Οι προτάσεις τους και οι  αξιολογήσεις τους στην συνέχεια θα πηγαίνουν στο συμβούλιο τεχνοκρατών της Ε.Ε. για να καταλήξουν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Την Τετάρτη μάλιστα θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες. 

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας πάντως την απόφαση του Eurogroup  έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση κατέληξε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που δίνει και ανάσα στην χώρα και δρομολογεί την διαδικασία για την ανεύρεση μιας μόνιμης λύσης.
«Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup» έλεγαν τα στελέχη της κυβέρνησης και πρόσθεταν «διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.»


σχετικα αρθρα