Γραφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Δεν αλλάζει η κυβέρνηση τον Βαρουφάκη. Και για όσο διάστημα ξένοι κύκλοι ή άλλοι εσωτερικοί παράγοντες θα πιέζουν για αντικατάστασή του από την θέση του υπουργού Οικονομικών το Μαξίμου θα τον στηρίζει και θα του παρέχει πολιτική κάλυψη. 

Εξάλλου ο λόγος για τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης επελέγη από τον Αλέξη Τσίπρα για την συγκεκριμένη θέση ήταν για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βρεθεί η Ελλάδα στο επίκεντρο της συζήτησης. Το Μαξίμου έχει καταλάβει  ότι ενίοτε οι δηλώσεις Βαρουφάκη φέρνουν την χώρα στο μάτι του κυκλώνα. 

Όμως η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχίζει να ενθαρρύνει τον Γιάνη Βαρουφάκη στον ρόλο που καλείται να διεκπεραιώσει. Εξ αυτού του λόγου ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έκανε διευκρινιστική δήλωση μετά τις δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Νούναν ότι η ομάδα που θα έχει την ευθύνη της συζήτησης με τα τεχνικά κλιμάκια θα λειτουργεί υπό την αντιπροεδρία. Και σχολίασε ότι στο Eurogroup την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών, όπως και ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση. 

Οι δηλώσεις Δραγασάκη έχουν πάντως διπλή ανάγνωση. Ναι μεν στο Eurogroup θα εμφανίζεται ο Βαρουφάκης όμως έως τώρα την ευθύνη της διαπραγμάτευσης δεν την είχε εξ ολοκληρίας. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Άρα έτσι ακριβώς θα συνεχιστούν τα πράγματα, χωρίς η κυβέρνηση και το Μαξίμου να θέλουν να το δηλώσουν ευθέως. 

Πάντως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στήριξε χθες τον υπουργό Οικονομικών σχολιάζοντας ότι την αντικατάστασή του ζητούν οι πιο ακραίοι μνημονιακοί κύκλοι της Ευρώπης, στους οποίους εσχάτως προστέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός μάλιστα πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και διερωτήθηκε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει για τις κινήσεις των λογαριασμών του Γκίκα Χαρδούβελη; Γιατί δεν ρωτάει τον κ. Σαμαρά για να μάθει ο ίδιος και να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό που υποφέρει;»