current views are: 1

10 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση08:59

Bloomberg: Ο Ντράγκι ζήτησε επιστροφή της τρόικας και ο Βαρουφάκης δέχθηκε

Μια συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αποτέλεσε, σύμφωνα με το Bloomberg, τη βάση για τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup. 

Δημοσίευση 08:59’
αρθρο-newpost

Μια συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αποτέλεσε, σύμφωνα με το Bloomberg, τη βάση για τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup. 

Μια συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αποτέλεσε, σύμφωνα με το Bloomberg, τη βάση για τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, αυτό που ζήτησε και πέτυχε ο Μάριο Ντράγκι ήταν ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από τεχνικό κλιμάκιο που θα έφτανε στην Αθήνα

Ο διάλογος είχε ως εξης:

– Ντράγκι: «Μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα;» 
– Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμφώνησε 
– «Την Τετάρτη;», ρώτησε ο Ντράγκι 
– «Ναι, την Τετάρτη» απάντησε ο Βαρουφάκης 

Όπλο του Ντράγκι για αυτή τη διαπραγμάτευση ήταν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και εφόσον επιθυμεί νέα βοήθεια, θα πρέπει να επιστρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg,  ο Ντράγκι είπε στον Βαρουφάκη ότι πρέπει να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης με στόχο την καταγραφή των ελλειμμάτων. Ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να είπε στον Μ. Ντράγκι ότι μάλλον υπήρξε παρεξήγηση ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ντράγκι είπε ότι με τις αγορές κλειστές για την Ελλάδα και τις τράπεζες υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, η ελληνική ρευστότητα μπορεί να καταρρεύσει σε μία, δύο ή τρεις εβδομάδες.

«Χωρίς πρόσβαση στα λογιστικά στοιχεία, δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μία φορά αφής όταν έλεγε πως Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο αν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της.

Από την άλλη, ο Γ. Βαρουφάκης διατυμπάνιζε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogrοup ότι δεν υπάρχει τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζαμε αλλά η αντίπερα όχθη των συνομιλιών είχε αντίθετη άποψη. Από τις 11 Φεβρουαρίου ο Β. Σόιμπλε αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων και είχε πει δημόσια΅Εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς, μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον τρόικα αλλά στην πραγματικότητα είναι τρόικα“.

Τέλος, το δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του Γ. Βαρουφάκη, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά το αμερικανικό πρακτορείο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.


σχετικα αρθρα