Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έπειτα και από το «πράσινο φως» που έλαβε χτες στο Εurogroup έτσι ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και των δανειστών για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων μετά και την απαιτούμενη έγκριση των «θεσμών» ενώ βασικό σημείο αποτελεί και επέκταση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα μέτρα

Ωστόσο, κρίσιμη καμπή για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η εφαρμογή και μάλιστα άμεσα των μέτρων της κυβέρνησης που θα «ξεκλειδώσουν» την χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει:

-Τη διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα (ενδεχομένως να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις)

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς περιλαμβάνεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως  μια νέα εκδοχή φορολογικής αμνηστίας.

-Ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing)

Στο μέτωπο των τριγωνικών συναλλαγών η κυβέρνηση προανήγγειλε πρόσθετη νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέτει υπό επανεξέταση το θέμα της μετατροπής σε μαχητών των κριτηρίων βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες για τις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

- Μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών

Παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως σε κύριες κατοικίες νοικοκυριών, Επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, Σίτιση φυσικών προσώπων που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

-Σχέδιο νόμου για τις αποδείξεις

Ο φορολογούμενος έχει κίνητρο να ζητά απόδειξη για κάθε συναλλαγή του διότι, αν στείλει με sms τον ειδικό κωδικό της απόδειξης στη ΓΓΔΕ ενδέχεται να κερδίσει στο τέλος του μήνα ποσό έως και 10.000 ευρώ.

-Ρύθμιση για χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου

Σύμφωνα με την επιστολή Βαρουφάκη, Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από: την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή, την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθησητης όλης διαδικασίας, την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας.

-Πρόσληψη part-time ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές)

Τουρίστες και πολίτες θα αναλαμβάνουν χρέη... εφοριακών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η «μάχη» των κλιμακίων

Η πραγματική «μάχη» της ελληνικής πλευράς έγκειται στις επαφές του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων.

Μάλιστα αύριο αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η τρόικα και οι τεχνοκράτες μέσα στα υπουργεία είναι μια εικόνα που δεν πρόκειται να ξαναδούμε, ενώ, όπως τονίζουν, «εάν ζητούνται στοιχεία θα αποστέλλονται από τα εδώ υπουργεία».

Σακελλαρίδης: Ο Βαρουφάκης δεν θα μιλάει με τα τεχνικά κλιμάκια

Δόθηκε το πράσινο φως στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις επτά πρώτες μεταρρυθμίσεις, που έχει καταθέσει, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup

Τόνισε ότι η τρόικα είναι παρελθόν με τον τρόπο που την γνωρίζαμε. «Το ζήτημα με τα τεχνικά κλιμάκια είναι ότι πλέον αλλάζουμε επίπεδο συζήτησης. Το επίπεδο της συζήτησης διεξάγεται πρώτα απ' όλα σε πολιτικό επίπεδο με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη σε επίπεδο τεχνικό, όταν χρειάζεται εξειδίκευση διαφόρων ζητημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο με τους θεσμούς η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, όχι με τεχνικά κλιμάκια, σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα νομοσχέδια που θα συζητιούνται με τους θεσμούς, είναι αυτά που αφορούν τα δημοσιονομικά, διευκρινίζοντας ότι από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη εξουσία και βούληση να αποφασίζει από μόνη της σε σχέση με τα νομοσχέδια.

Σχετικά με την αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα ψηφιστεί.