Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μία ημέρα πριν αρχίσουν στις Βρυξέλλες οι κρίσιμες συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε ότι δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα έως ότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφωνήσουν ότι έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται», επεσήμανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

Μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια εκταμίευση από το πρόγραμμα. 

Την ίδια, ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «άδειασε» τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο μόνος που θεωρεί πως δεν έχει χαθεί χρόνος. 

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο μόνος  μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θεώρησε ότι δεν έχει χαθεί χρόνος», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν έχει στη διάθεσή του πρόσθετες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη καταφθάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τρεις τεχνικοί σύμβουλοι - στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ-, προκειμένου να συλλέξουν τα στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία των τελευταίων μηνών. 

Να σημειωθεί ότι η τελευταία «ροή» πληροφοριών προς τους δανειστές για τα δημοσιονομικά στοιχεία ήταν τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να έχουν αρκετό «κενό».