Κακό παράδειγμα για τους Έλληνες χαρακτηρίζει η Bild τους πολιτικούς και τα πρόσωπα μεγάλων πολιτικών οικογενειών που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. 

«Επί χρόνια οι Έλληνες έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό, λόγω της πτώχευσης και υπό το φόβο της επιστροφής στη δραχμή» τονίζει το δημοσίευμα, ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι μόνο οι πλούσιοι και οι διάσημοι που δεν εμπιστεύονται το κράτος τους... «Ακόμη και οι πολιτικοί δίνουν το κακό παράδειγμα, καθώς είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτετικό» τονίζει η Bild, φέροντας ως παράδειγμα τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία «μετέφερε στην Ελβετία 500 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό με το οποίο ο υιός της, Γιώργος, Παπανδρέου, δεν θέλει να έχει καμία σχέση».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη αποκάλυψη για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό από τον Γκίκα Χαρδούβελη. «Και τώρα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης! Ο καθηγητής Οικονομικών το 2012, δηλαδή δύο χρόνια πριν γίνει υπουργός τον Ιούνιο του 2014, μετέφερε 350.000 ευρώ στο εξωτερικό» τονίζει, σημειώνοντας ότι εκείνη την εποχή ήταν διευθυντής του γραφείου και σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αποδεικτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, έβγαλε τα χρήματά του στο βρετανικό νησί του Jersey, που είναι ο έβδομος πιο σημαντικός φορολογικός παράδεισος στον κόσμο και θεωρείται ένα είδος έδρας για «φορολογικούς πρόσφυγες» από την Ελλάδα.

Παράλληλα, επικαλείται και άλλα ονόματα πολιτικών που φέρονται να έχουν βγάλει μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. «Συνολικά 38 έλληνες πολιτικοί έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις υψηλόβαθμοι πολιτικοί της νέας κυβέρνησης, όπως ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργιος Σταθάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.