Έχει αλλάξει εντελώς το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», η Ράνια Σβίγκου σημείωσε:

Το πλαίσιο το οποίο έχει οριστεί από τη νέα κυβέρνηση αφορά σε προτάσεις που έχουν ως στόχο να μπει τάξη στην οικονομία, να βρεθούν έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Αυτό το χαρακτήρα είχαν και οι 7 μεταρρυθμίσεις που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup. Αυτό είναι το πλαίσιο με βάση το οποίο η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τη διαπραγμάτευση. Δεν μιλάμε πλέον με όρους λιτότητας. Δεν μιλάμε για απολύσεις, για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όπως επέβαλε το e-mail Χαρδούβελη. Δεν υπάρχουν τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούσαν έναν απίστευτο ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία. Έχουμε, λοιπόν, μεταρρυθμίσεις αυτού του χαρακτήρα που θα εμπλουτιστούν και με άλλες, στο πλαίσιο μιας διαρκούς διαδικασίας διαπραγμάτευσης, που θέλουμε να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία που θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.

«Έχουμε, λοιπόν, μεταρρυθμίσεις αυτού του χαρακτήρα που θα εμπλουτιστούν και με άλλες, στο πλαίσιο μιας διαρκούς διαδικασίας διαπραγμάτευσης, που θέλουμε να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία που θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις κατηγορίες για χάσιμο «πολύτιμου χρόνου», η κυρία Σβίγκου υπογράμμισε:

Η μόνη απάντηση στη ΝΔ είναι η εξής: όντως, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά αυτός ο χρόνος έχει χαθεί από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κυβέρνηση από το 2012 ή ακόμα νωρίτερα για να μπορούσε από τότε να είχε θέσει σε πραγματική βάση το ελληνικό ζήτημα. Από αυτήν την άποψη, όντως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά σιγά – σιγά ανακτούμε την ισοτιμία μας στο πλαίσιο της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που στο τραπέζι μπαίνει από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της λιτότητας. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που τίθενται τα κρίσιμα θέματα από την ελληνική πλευρά η οποία καταθέτει τις δικές της προτάσεις.