Αντιδράσεις προκάλεσαν στη Γερμανία – ανήμερα της συνεδρίασης του Eurogroup- οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην δημόσια τηλεόραση ARD.

Στο ντοκιμαντέρ που ήταν αφιερωμένο στην ελληνική κρίση και γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2014, ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας με τη ιδιότητα του οικονομολόγου, σύμφωνα με τη μετάφραση των λεγομένων του υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα του κόσμο και το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι χορηγούσαν το πακέτο στήριξης γνώριζαν πως η χώρα δεν επρόκειτο ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της:

«Οι έξυπνοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρυη και το Βερολίνο γνώρισαν τον Μάιο του 2010 πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. Ωστόσο συμπεριφέρθηκαν σαν να μην ήταν η χώρα χρεοκοπημένη, σαν να είχε αρκετή ρευστότητα».

Συνεχίζοντας, ο νυν υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», σε ένα σχόλιο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία:

«Σε αυτό το πλαίσιο, το να δώσεις το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, στο πιο χρεοκοπημένο κράτος του κόσμου, σαν ένα τριτοκλασάτος διεφθαρμένος τραπεζίτης, ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ενδεικτικό των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσαν τα σχόλια του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν και το κύριο άρθρο της εφημερίδας Bild, το οποίο καλεί τους Ευρωπαίους δανειστές να σταματήσουν την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να πρέπει ο καθένας να χορέψει στον ρυθμό της. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την τρέλα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να φαντάζει η χαζή της υπόθεσης» αναφέρει άρθρο της εφημερίδας.