Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

«Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η φράση του Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, προσδιορίζει τους σχεδιασμούς της Λεωφόρου Συγγρού, αναφορικά με το ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στο επόμενο κρίσιμο για τη χώρα διάστημα.

Στόχος της ηγετικής ομάδας του κόμματος είναι η παράταξη να καλύψει το χώρο της κεντροδεξιάς και να αποτελέσει τον κορμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στη χώρα. Βασική στρατηγική αυτής της προσπάθειας, είναι να μετατραπεί η αλήθεια που έχει πει μέχρι σήμερα η ΝΔ σε ελπίδα για την κοινωνία. 

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του κόμματος έχει πει προς τα στελέχη του, ότι μία από τις προτεραιότητες της ΝΔ από δω και μπρός θα είναι η υπεράσπιση του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση: να αποτελέσει τη βάση σύγκρισης με το αντίστοιχο έργο του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και τα πάντα είναι στον αέρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς έχει προαναγγείλει αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος και κινήσεις για την επικαιροποίηση της ιδεολογίας σε συζήτηση με την κοινωνία. Το «οδοιπορικό» της ΝΔ προς τους πολίτες θα ξεκινήσει με την οργάνωση νομαρχιακών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα άμεσα, ενώ θα ακολουθήσουν περιφερειακές συνδιασκέψεις, στις οποίες θα παραστεί ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

Για τη συγγραφή της νέας ιδεολογικής πλατφόρμας της ΝΔ θα συσταθούν ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν τις προτάσεις που θα προκύψουν από το «άνοιγμα των στεγανών» προς την κοινωνία, προκειμένου να συζητηθούν στην Εθνική Συνδιάσκεψη που έχει προκρίνει ο Αντώνης Σαμαράς, αντί του εκτάκτου Συνεδρίου που είχαν ζητήσει κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και άλλοι.

Το ιδεολογικός στίγμα, δόθηκε πάντως από τον κ. Σαμαρά κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. «Κοινωνικός φιλελευθερισμός», δηλαδή «ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», είναι η βάση της πλατφόρμας, με τον πρόεδρο της ΝΔ, να απαντά στα περί «δεξιάς στροφής», απορρίπτοντας ότι η παράταξη μετατοπίστηκε ιδεολογικά.

Ως όρια της νεοδημοκρατικής ιδεολογίας ο κ. Σαμαράς προσδιορίζει τη «δημοκρατική δεξιά» από τη μια και τις «παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας» από την άλλη και με βάση αυτά τα όρια προτίθεται ο ίδιος να συνεχίσει την προσπάθεια για αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης, ώστε να υπάρξει ανανέωση και του προσωπικού στο εσωτερικό της ΝΔ.