Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Εν μέσω θύελλας αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εταίρους, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε, τις προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και το φρένο της κυβέρνησης στην άφιξη κλιμακίων, τύπου τρόικα, στην Αθήνα.

Σύγχυση επικρατεί, ωστόσο, με το εάν η Ελλάδα θα δεχθεί έναν, δύο ή όλους τους εκπροσώπους των θεσμών σε εγχώριο έδαφος. 

Στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν αύριο οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και εταίρων, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της αξιολόγησης.

Αύριο θα ξεκινήσει η κοινή εργασία των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες, ενώ εκ μέρους της Ελλάδας θα συμμετέχουν περίπου 15 τεχνοκράτες των ελληνικών υπουργείων, με επικεφαλής τη σύμβουλο του έλληνα ΥΠΟΙΚ, Έλενα Παναρίτη

Τελεσίγραφο από Ντάισελμπλουμ

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται αρκετό στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα ότι αν δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι τεχνοκράτες, δεν θα αρχίσει η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Μιλώντας στο περιθώριο του  Ecofin, είπε χαρακτηριστικά:

«Θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο, τότε η διαδικασία δεν θα αρχίσει».

Μαξίμου: «Όχι» στην τρόικα σε πλήρη σύνθεση

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα απορρίπτουν την ιδέα της καθόδου της τρόικας με το σχήμα που γνωρίζαμε έως σήμερα, καθώς δεν θέλουν να εμφανίζεται σαν ένας Οργανισμός που πραγματοποιεί καταδρομικές επισκέψεις στα υπουργεία και κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία του κυβερνητικού έργου.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν επιτρέπει την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών σε πλήρη σύνθεση, ωστόσο, εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα πίσω, σε περίπτωση που απαιτηθεί η παρουσία ενός εκπροσώπου από τους τρεις θεσμούς. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές θα παράσχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στους τεχνοκράτες ώστε να έχουν πληροφόρηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα

Το ΔΝΤ από την πλευρά του τηρεί στάση αναμονής για να δώσει έγκριση στον Ρίσι Γκογιάλ προκειμένου να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα. Η Ουάσιγκτον, πάντως, τονίζει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και διαμηνύει ότι είναι απαραίτητη η παρουσία τεχνικής ομάδας εκ μέρους του Ταμείου προκειμένου να κάνει επιθεώρηση και επί τόπου στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν «είναι πολύ σημαντικό να μπορούν τα μέλη της τεχνικής ομάδας να έχουν πρόσβαση στην πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ». Σύμφωνα μάλιστα με το Mega, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΔΝΤ ότι δεν έχει πρόβλημα με την παρουσία εκπροσώπου του Ταμείου μεμονωμένα, αλλά όχι ως τρόικας ή θεσμοί σε πλήρη σύνθεση, τονίζοντας ότι θα σεβαστεί το καταστατικό