Γράφει ο Ελένη Καλογεροπούλου  

Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η Ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στην Γερμανική Καγκελαρία και τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η …πλάκα τελείωσε. Τα επικριτικά και χλευαστικά σχόλια εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και της κυβέρνησης  λαμβάνουν τέλος και η συζήτηση ξεκινάει από άλλη βάση και πιο συγκεκριμένα από τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε χθες το θέμα αυτό στην Βουλή – με τον πιο επίσημο τρόπο- κατά την διάρκεια της συζήτησης για την   ανασύσταση της αρμόδιας επιτροπής για την διεκδίκηση των Γερμανικών  αποζημιώσεων. Παρά την οργή του για την συμπεριφορά του Γερμανού  υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους  μετά το Γιουρογκρουπ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα  απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θεσμικό κομμάτι  αλλά και  στην ιστορική υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν και έχασαν τους ανθρώπους τους στον πόλεμο να διεκδικήσει τις Γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και τα δάνεια . 

Η επιλογή του πρωθυπουργού να μιλήσει στην Βουλή γι αυτό το θέμα ήταν σίγουρα μια απάντηση στον… γερμανικό τσαμπουκά ο οποίος το τελευταίο διάστημα μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτος υπενθυμίζοντας έτσι στην Καγκελαρία  ότι υπάρχουν για όλους ανοικτά θέματα και ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψει. 

Η συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει  εκνευρίσει εδώ και πολύ καιρό την Ελληνική κυβέρνηση αφού  σε καθημερινή βάση μιλάει απαξιωτικά για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Σόιμπλε έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει δυο φορές την απομάκρυνση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάν(ν)η Βαρουφάκη από την θέση του. 

Την πρώτη φορά ήταν αμέσως  μετά το πρώτο Eurogroup όπου εκπρόσωποι του Β. Σόιμπλε σε συνάντηση που είχαν με αξιωματούχους του Ελληνικού διπλωματικού σώματος ζήτησαν η κυβέρνηση να αλλάξει τον υπουργό της γιατί δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του. Μετά από την κατηγορηματική απάντηση που πήρε  από τις αρμόδιες αρχές η Γερμανική πλευρά επανήλθε με τον πρέσβη της στην Αθήνα ο οποίος και αυτός ζήτησε την απομάκρυνση του Υπουργού.

«Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα, με σύνταγμα, νόμους και με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτή αποφασίζει ποιόν θα έχει υπουργό και όχι η κυβέρνηση μιας ξένης χώρας» ήταν η απάντηση που έλαβε ο Γερμανός αξιωματούχος  από τα πλέον αρμόδια χείλη.

Μετά και από αυτή την αντίδραση το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η Γερμανική πλευρά έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο απαξίωσης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Όπως λένε μάλιστα με την βοήθεια των ΜΜΕ άρχισαν να παρουσιάζουν τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη ως επικίνδυνο άνθρωπο και πολιτικό που δεν ξέρει τι λέει και τι κάνει .

«Μέσα από ψευδή δημοσιεύματα, από παραποιημένες δηλώσεις και σκωπτικά σχόλια ακόμα και για το ντύσιμο  και την συμπεριφορά του  δημοσιογράφοι σε διατεταγμένοι υπηρεσία προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως αφερέγγυο. Έφτασαν στο σημείο να τον χαρακτηρίσουν ακόμα και τρελό λένε κυβερνητικά στελέχη. Πάντα μετά από κάθε  συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ  υπήρχαν κακεντρεχή σχόλια για τις ικανότητες του υπουργού. 

Όμως όλα τα πράγματα έχουν και ένα όριο. Και αυτό δεν το κατάλαβε η άλλη πλευρά. Δεν είναι δυνατόν ο Β. Σόιμπλε να χαρακτηρίζει ανόητα αφελή τον Γιάννη Βαρουφάκη. Αλήθεια πως θα καθίσει να συζητήσει μαζί του την επόμενη φορά» επισημαίνουν ακόμα τα στελέχη της κυβέρνησης. 

Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν  ακόμα ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ πριν από 20 μέρες είχαν συμφωνήσει να μην υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρώ. « Ούτε μια μέρα δεν   τήρησαν αυτή την συμφωνία λένε κυβερνητικοί παράγοντες ».