current views are: 1

11 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση05:33

Ξαναχτίζει και ανοίγει τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς ως απάντηση στο βαρύ κλίμα εσωστρέφειας που επέπεσε μετά την εκλογική ήττα.

Δημοσίευση 05:33’
αρθρο-newpost

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς ως απάντηση στο βαρύ κλίμα εσωστρέφειας που επέπεσε μετά την εκλογική ήττα.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς ως απάντηση στο βαρύ κλίμα εσωστρέφειας που επέπεσε μετά την εκλογική ήττα. 

Ο κ. Σαμαράς, που αρνήθηκε τη σύγκληση Συνεδρίου καθώς όπως είπε βασική επιδίωξη όσων το ζητούν είναι η δική του αμφισβήτηση και η εσωστρέφεια του κόμματος, αναμένεται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε όλη την κομματική πυραμίδα, που ουσιαστικά θα συνιστά οικοδόμηση εκ νέου του κομματικού μηχανισμού, ενώ στόχος είναι αφενός η επαναπροσέγγιση με τη βάση, αφετέρου δε το άνοιγμα του κόμματος και των κέντρων λήψης αποφάσεων σε στελέχη πέραν της στενής ηγετικής ομάδας που συνοδεύει τον κ. Σαμαρά εδώ και πολλά χρόνια. 

Πέραν των νομαρχιακών οργανώσεων, τις οποίες και ο ίδιος θα επισκεφθεί ενόψει και της συνδιάσκεψης του κόμματος, στο «αρχηγείο» της Συγγρού η προσπάθεια Σαμαρά εδράζεται σε άξονες: 

  • Το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέση Αντιπροέδρου. Στη Ν.Δ., αυτή τη στιγμή, και οι δύο θέσεις που θεσπίστηκαν στις αρχές της Προεδρίας Σαμαρά είναι κενές. Ο Δημ. Αβραμόπουλος αποστασιοποιήθηκε στην Πολιτική Επιτροπή της Κυριακής, ο δε Σταύρος Δήμας απέχει από τις κομματικές εκδηλώσεις εδώ και χρόνια. Παραμένει άγνωστο εάν ο Πρόεδρος της ΝΔ θα καλύψει και τις δύο θέσεις, κι αν οι επιλογές του θα είναι κονοβουλευτικών ή εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. Το όνομα του Ευ. Μεϊμαράκη παραμένει στα χείλη όλων ως του ιδανικού για τη θέση, ωστόσο η επιλογή του να αποστασιοποιηθεί στην Κοιν. Ομάδα και να απουσιάσει στην Πολ. Επιτροπή έχουν τη σημασία τους. Κομματικές πηγές σημείωναν ότι δεν έχει γίνει σχετική πρόταση προς τον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντας «εκ του πονηρού» τη σχετική σεναριολογία. 
  • Την αλλαγή δομών στην κορυφή του κόμματος. Ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος εμφανίζεται αμετακίνητος, όχι μόνον γιατί απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ηγετικής ομάδας αλλά και γιατί οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του, αυτή την ώρα, θα σήμαινε ότι το κόμμα θα οδηγηθεί σε εκλογή νέου Γραμματέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταγραφή των εσωκομματικών τάσεων. Στο παρασκήνιο, πάντως, ακούγονται σενάρια για ενίσχυση του επιτελείο περί τον Γραμματέα. Αντιστοίχως, κρίσιμη είναι η στελέχωση γραμματειών ιδιαίτερης βαρύτητας, όπως του Πολιτικού Σχεδιασμού, για την οποία ακούστηκε το όνομα της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται το παραμικρό. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια θέση είχε προταθεί, προ εβδομάδων, στον κ. Ν. Δένδια, ο οποίος αρνήθηκε. 
  • Τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και κυρίως του άτυπου 15μελούς Πολιτικού Συμβουλίου που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το γεγονός ότι η σχετική αναφορά απουσίασε από την ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή έκανε πολλούς να θεωρήσουν ότι υπήρξαν δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε, στη σύνθεση του οργάνου περιλαμβάνονται και τρεις βουλευτές που εκλέγονται και, συνεπώς, ο… κίνδυνος να βρεθεί ο κ. Σαμαράς να πρέπει να συνεργαστεί με τη Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Νίκο Δένδια είναι υπαρκτός. Στον αντίποδα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς οι αμφισβητίες θα επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν από τις αποφάσεις μίας ηγεσίας που ουσιαστικά επιδιώκουν να ανατρέψουν.  
  • Τη βελτίωση της επικοινωνιακής επίδοσης της Ν.Δ. Όλο το τελευταίο διάστημα το μόνον που παράγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εσωστρέφεια. Τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς είχε αναδείξει το επικοινωνιακό έλλειμμα ως μείζον πρόβλημα και είχε υπογραμμίσει την ανάγκη αλλαγών. Η σχετική αναφορά συνδέθηκε και με σενάρια για απομάκρυνση στελεχών που συνδέθηκαν με την περίοδο Σαμαρά. 

Ο κ. Σαμαράς έχει αφιερωθεί τα τελευταία 24ώρα στην προσπάθεια να συμπληρώσει το σταυρόλεξο του νέου κομματικού μηχανισμού καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποδοχή ή μη των προτάσεών του και το νέο επιτελείο που θα συγκροτηθεί θα βαρύνει σημαντικά στην αποκλιμάκωση της πίεσης ή, αντιθέτως, στην ένταση της κριτικής προς το πρόσωπό του. 


σχετικα αρθρα