Τι και αν η Ελλάδα δέχθηκε κοροϊδευτικά σχόλια για τα «ασυνήθιστα» μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που πρότεινε, η λοταρία αποδείξεων πέτυχε στην Πορτογαλία αναφέρει η Wall Street Journal σε ανταπόκρισή της από τη Λισαβόνα. 

Όπως υπογραμμίζεται, στην Πορτογαλία μια χώρα με αντίστοιχα προβλήματα παραοικονομίας και με αντίστοιχη οικονομική κρίση, γίνεται παρόμοια κλήρωση με αυτή που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για τις αποδείξεις και είναι επιτυχής.

«Τα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αυξήθηκαν πάνω από 4%, τη στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αυξήσει τα έσοδά της, έλαβε δεκάδες μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως εκπτώσεις φόρου στους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις» αναφέρεται. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στη συγκεκριμένη κλήρωση τα αυτοκίνητα που κληρώνονται είναι μάρκας Audi, γιατί η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, όμως διατυπώνεται το ερώτημα «αν η κυβέρνηση στην Αθήνα θα λάβει αντίστοιχη προσφορά, δεδομένων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας»