Για ανακριβείς και κατευθυνόμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς. 

Μιλώντας στο Mega, είπε πως «ψάχνοντας τους φακέλους στο υπουργείο, πήρα τις αναλογιστικές μελέτες που είχαν γίνει με βάση τα μνημόνια. Με βάση αυτές τις μελέτες είχαμε τις περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας. Έμεινα κατάπληκτος –και κυριολεκτώ γιατί ξέρετε ότι έχω κάνει αναλογιστικές μελέτες- όταν διαπίστωσα ότι στις παραδοχές των αναλογιστικών μελετών αυτών, στις οποίες επαναλαμβάνω στηρίχτηκαν οι μειώσεις των συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας και όλα τα δυσμενή μέτρα, δεν έχει ληφθεί υπόψη καν η υφιστάμενη περιουσία, ούτε οι αποδόσεις της περιουσίας των Ταμείων, του συνολικού ασφαλιστικού συστήματος». 

Όπως εξήγησε «παίρνουν –για μακροχρόνια βάση 30 χρόνια- τις εισφορές που πρόκειται να εισπραχθούν και τις συντάξεις που πρόκειται να πληρωθούν. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη –σαν να μην υπάρχει- την περιουσία και τις αποδόσεις της περιουσίας».

«Πρόκειται περί μελετώνπατάτας. Οι μελέτες αυτές είναι για πέταμα» τόνισε ο κ. Ρωμανιάς και συμπλήρωσε ότι «είναι μεθοδευμένο» και πως έγιναν έπειτα από υποδείξεις της τρόικας.