Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

H Αθήνα δεν κουνά προκλητικά το δάχτυλο στην Γερμανία αλλά δεν δέχεται και τον ρόλο του ταπεινού μαθητή που σκύβει το κεφάλι στους ισχυρούς. 

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας με την επισήμανση ότι δεν διεκδικεί ούτε τη θέση του μαθητή που χαμηλώνει τα μάτια στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, ούτε όμως τη θέση του ηθικοδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. 

Τι πιο σαφές! Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενοχληθεί σφόδρα από την τελευταία παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απείλησε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα ότι δεν θα πάρει καμία απολύτως δόση εάν δεν εφαρμόσει το σύνολο του προγράμματος και θεωρεί πια ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κάνει ανοιχτή πολεμική στην ελληνική κυβέρνηση. Διαπιστώνει δε ότι ο Σόιμπλε εξακολουθεί να μιλά επιτιμητικά για τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και αντιμετωπίζει πλέον αυτή την αντιμετώπιση ως ύβρη και απαξίωση του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε χθες να ανοίξει μέτωπο με τον Σόιμπλε. Ούτως ή άλλως αυτό δεν έκλεισε ποτέ. Όμως οι χθεσινές του δηλώσεις ότι η Αθήνα έχει καθυστερήσει πολύ και μόνο η ίδια δεν το αντιλαμβάνονται ήταν εκείνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Τον ρόλο του «κακού» από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς. Μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε τον Σόιμπλε βασικό υποστηρικτή των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. 

Η ρουκέτα πήγαινε κατευθείαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όμως πέραν των δηλώσεων Παππά γίνεται σαφές ότι  το Μαξίμου έχει αποφασίσει να απαντά με όποιο τίμημα σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, όπως τουλάχιστον αξιολογήθηκε η χθεσινή παρέμβαση Σόιμπλε. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο άλλωστε η κυβέρνηση συντηρεί ένα ένθερμο κομμάτι ψηφοφόρων που επικροτεί την «αυθάδεια» της νέας κυβέρνησης απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης.