Οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα στη Λιβύη απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τις φιλότιμες προσπάθειες, που όπως είπε, καταβάλει η Ελλάδα για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης. «Τολμώ να πω ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εστιάσαμε την προσοχή μας στις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη, αλλά και στη Συρία. Πρόκειται για την άμεση γειτονιά μας. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να δει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Επίσης, παρατήρησε ότι «με απόλυτο σεβασμό προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ, η Ελλάδα έχει τονίσει, από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να τονίζει, την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης». Μάλιστα, σημείωσε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα "να καταβάλει σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση".

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας, τόνισε ότι η χώρα μας συμβάλλει με τις δικές της σκέψεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο και τη συμβολή του Προέδρου Παπούλια στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστή η καθοριστική συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και ως υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Το κύρος του και οι προσωπικές επαφές που διατηρεί ο ίδιος με όλες τις ηγετικές φυσιογνωμίες της περιοχής συμβάλλουν καθοριστικά στο να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας και να παίζει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή».

Λίγο πριν από την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησής τους, οι δυο άνδρες αναφέρθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Κύπρο για τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης.

Αύριο, ο κ. Δρούτσας θα βρίσκεται στη Ρώμη όπου θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της διεθνούς Ομάδας Επαφής για την κρίση στη Λιβύη.
TAGS