Υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα των δύο πρώτων κεφαλαίων του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με πληθώρα παράπλευρων επιμέρους θεμάτων να αναδεικνύεται κατά τη συζήτηση.
Ιδιαίτερης αμφισβήτησης έτυχαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν στην αναβάθμιση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έναντι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τον ΛΑΟΣ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία στο σχετικό άρθρο 5, αλλά και στο άρθρο 19, που αφορά στην παραχώρηση πρόσθετων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αντιμετώπισε την πρόκληση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, να σχολιάσει τις «κομμένες» δηλώσεις Στρος-Καν για την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, που μεταδόθηκαν από την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ».

Επίσης, ο κ. Σαχινίδης ελέγχθηκε από το Γ. Καρατζαφέρη για την «σπατάλη 450 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για συμβουλές που αφορούσαν την δανειακή σύμβαση», ενώ του ζητήθηκε επίσης από τον Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) να εξηγήσει γιατί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προχώρησε σε επαναγορά ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2011. Άλλο τόσο, ο Μ. Κεφαλογιάννης συνέχισε τις επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης για την ευθύνη του τεράστιου δημοσίου χρέους, τονίζοντας πως επί Γ. Δρυ, είχε δοθεί προμήθεια 400 εκατ. ευρώ στην GOLDMAN SACHS, «για swaps που έκρυψαν 3,2 δισ. ευρώ του χρέους, στέλνοντας τον λογαριασμό να πληρωθεί το 2019».

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε πως οι νομικοί σύμβουλοι της Ελλάδας ενόψει της δανειακής σύμβασης, έλαβαν μονάχα 60.000 ευρώ και «οι σύμβουλοι του κου Παπακωνσταντίνου ή της κυβέρνησης, μηδέν ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια».

Για την επαναγορά του χρέους που έθιξε ο Π. Λαφαζάνης, ο κ. Σαχινίδης εξήγησε πως οι επαναγορές αποτελούν συνήθη πρακτική που εφαρμόστηκε και από τον ΟΔΔΗΧ. «Η επαναγορά του βραχυπρόθεσμου χρέους μας, ισοδυναμεί με τοποθέτηση των διαθεσίμων μας και γίνεται με απόδοση μεγαλύτερη από την απόδοση που μας δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος ή οι εγχώριες τράπεζες όταν έχουμε διαθέσιμα ρευστά και τα καταθέτουμε εκεί. Οι επαναγορές, κατά τη διάρκεια του 2011 είχαν μεσοσταθμική απόδοση 5,4%, έναντι κόστους δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας 4,5%». Οι εξηγήσεις του υφυπουργού, δεν έπεισαν τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκρινε αναγκαίο να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου για διευκρινίσεις.

Τέλος, καταγράφεται και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη, ο οποίος εστιάστηκε κυρίως στον διαχωρισμό της λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που χορηγούσε χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους, όντας μάλιστα και κερδοφόρο. «Εδώ γίνεται μια χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση προς όφελος γενικότερα του τραπεζικού τομέα, για να γίνει και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, όπως πρέπει να γίνει και στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε όλους τους άλλους κλάδους με τους οποίους είπαμε ότι αυτός συνδέεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.