Θέμα ακύρωσης της διαδικασίας της ψηφοφορίας που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, γεγονός που οδηγεί στη διαπίστωση ότι απερρίφθη το αίτημα για παραπομπή των τριών πρώην υπουργών, εγείρει η ΝΔ, χωρίς, πάντως, να προσδιορίζει, τι θα πράξει στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Βουλή την Πέμπτη από τους βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νίκο Δένδια και Ελίζα Βόζενμπεργκ, τονίστηκε ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς και ψήφισαν άλλο άρθρο για άλλο αποδιδόμενο αδίκημα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 390 του Π.Κ. που εγράφη στο ψηφοδέλτιο με την επισήμανση «απιστία περί την υπηρεσία», αφορά την απλή απιστία από οποιανδήποτε διαχειριστή αλλότριας περιουσίας.

Εκείνο το οποίο έπρεπε να αναγραφεί ήταν το άρθρο 256 του Π.Κ., που αναφέρεται στην απιστία περί την υπηρεσία, το οποίο δήλωσε ότι ψηφίζουν τα δύο κόμματα της Αριστεράς διά των εισηγητών τους, Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και Αντώνη Σκυλλάκου (ΚΚΕ), που επισήμαναν, πριν την ψηφοφορία, ότι διαφωνούν με το άρθρο που έχει αναγραφεί, αλλά για να μην απόσχουν και για να μην καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτια, θα ψηφίσουν με τη διευκρίνιση αυτή.

Ο κ. Τζαβάρας, που πρώτος έθεσε το θέμα, δεν μίλησε για κάποια σκοπιμότητα, αλλά για προχειρότητα και παραδρομή, τη δε κίνηση που εγείρει η ΝΔ την αιτιολόγησε ότι γίνεται «για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», θεωρώντας ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς και ότι, όπως αποδείχθηκε από το οριακό αποτέλεσμα για τους τρεις πρώην υπουργούς, αν δεν υπήρχαν οι ψήφοι της Αριστεράς, δεν θα είχαν παραπεμφθεί.

Το θέμα τροφοδοτήθηκε και από τη χθεσινή (Τετάρτη) ανακοίνωση του Θόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), που σαφώς αποστασιοποιείται από το αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι η πλημμέλεια αυτή παράγει συνέπειες, λόγω και του οριακού αριθμού των ψήφων που έλαβαν οι καταγγελλόμενες πράξεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δήλωσε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ταυτίζεται με το αντιφατικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης που ελήφθη και τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί η στάση του κόμματος»

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ότι υπεκλάπη ουσιαστικά η ψήφος της Αριστεράς, ότι κατά τη γνώμη της ΝΔ η παραπομπή έχει απορριφθεί και δεν μπορεί να υπάρξει νέα ψηφοφορία για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Κατά τη ΝΔ, υπάρχει απόρριψη της παραπομπής, ενώ στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Τζαβάρας απάντησε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής έχει στη διάθεσή του τα μέσα για να επανορθώσει, ειδάλλως θα απαντήσει το Δικαστικό Συμβούλιο».