«Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει σε ένα πισωγύρισμα της Ευρώπης που θα ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε δήλωσή του με την οποία χαιρετίζει «μία ακόμη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινοτικής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση». Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία της Επιτρόπου της ΕΕ, κ. Σεσίλια Μάλτσρομ και τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η Ελλάδα, προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Παπουτσής συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «πρέπει να ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την ενίσχυση των δυνάμεων του FRONTEX στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όπως επίσης και τη διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του FRONTEX στην αποτροπή εισόδου αλλά και τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών».

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί πισωγύρισμα ο κ. Παπουτσής προσθέτει ότι «η αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι μία ευρωπαϊκή υπόθεση. Επιπλέον, υποστηρίζουμε ότι η Συνθήκη του Σέγκεν θα πρέπει να εφαρμόζεται με ενισχυμένους μηχανισμούς αξιολόγησης».

Και καταλήγει στη δήλωσή του: «Θα αυξηθούν οι έλεγχοι των υπηκόων τρίτων χωρών και των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.

Και αυτό θέλω να είναι καθαρό μήνυμα προς τους διακινητές των παράνομων μεταναστών και τους Έλληνες συνεργούς τους.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΛΣ - Ελληνική Ακτοφυλακή στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα με συντονισμένες προσπάθειες θα επιχειρούν διαρκώς για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από την περιοχή.

Με την ευκαιρία, καλώ όσους έχουν επιρροή προς τους μετανάστες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να τους ενθαρρύνουν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού.

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη μετακίνησή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διαχείριση με απόλυτα δίκαιο τρόπο των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.

 Όσοι δικαιούνται άσυλο και νόμιμη παρουσία στη χώρα, θα μείνουν. Όσοι είναι παράνομοι, θα πρέπει να φύγουν».