Για τις δράσεις αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης της χώρας, ενημερώνει με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης. Προς απάντηση σχετικής ερώτησης των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη, ο υπουργός αναφέρει ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα υπερπληθυσμού των Καταστημάτων Κράτησης, υλοποιώντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωφρονιστικής πολιτικής, με κύριους άξονες: την αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων καταστημάτων κράτησης της χώρας, τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που το διέπει.

   

    Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, όπως ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την αναμόρφωση των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα. Επιπλέον σχεδιάστηκε και ήδη υλοποιείται ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα κατασκευής τριών νέων Καταστημάτων Κράτησης, συνολικής χωρητικότητας 2.500 κρατουμένων. Ήδη έχει παραδοθεί και λειτουργεί πιλοτικά το Κατάστημα Κράτησης Μακεδονίας ΙΙΙ στη Νιγρίτα Σερρών, ενώ επίκειται και η παράδοση των Καταστημάτων Κράτησης Δράμας και Χανίων. Γίνονται επίσης κατασκευαστικές παρεμβάσεις σε ήδη λειτουργούντα Καταστήματα Κράτησης προς δημιουργία πρόσθετων χώρων κοιτωνισμού.

   

    Επί του παρόντος, αναφέρει πάντως ο κ. Καστανίδης, και μέχρι την ολοκλήρωση του ως άνω κατασκευαστικού προγράμματος, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά με τη μεταγωγή κρατουμένων σε άλλα Καταστήματα Κράτησης που έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν ένα συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων.

   

    Για τις «συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά κρατητήρια και την άρνηση παραλαβής κρατουμένων από φυλακές λόγω υπερπληθυσμού», είχαν καταθέσει ερώτηση οι βουλευτές κ.κ. Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης. Οι βουλευτές επικαλούνταν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κεντρικά κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στα οποία η παραμονή κρατουμένων υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τους δύο μήνες και «καθημερινά στοιβάζονται στα κελιά περίπου 90 άτομα, 50 κρατούμενοι που περιμένουν τη μεταγωγή τους σε σωφρονιστικά καταστήματα και άλλα 40 από αυτόφωρες συλλήψεις και τα δικαστήρια».

Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι πρόβλημα δημιουργείται από την άρνηση των φυλακών Διαβατών να παραλάβουν νέους κρατούμενους, εξαιτίας του υπεραυξημένου αριθμού κρατουμένων συγκριτικά με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, καθώς εκτίουν ποινές 588 κρατούμενοι αν και ο προβλεπόμενος αριθμός κράτησης περιορίζεται στους 340. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές επικαλούνταν μαρτυρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Διαβατών ότι σε κάθε κελί κρατούνται δέκα άτομα αντί τεσσάρων που προβλέπει η νομοθεσία.