Στην ομιλία του ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξέφρασε την συμπαράστασή του στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό και το ΔΝΤ.
Συγκεριμένα ο Πρόεδρος της ΝΔ, έκανε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς καταλογίζοντάς του ότι "εξαπατούσε τον κόσμο" στον χειρισμό με το ΔΝΤ, ενώ υποστήριξε ότι "σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται επανεκκίνηση παντού".

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ακόμη ότι ήταν μεθοδευμένη η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και ανέφερε: "Επιβεβαιώνεται ότι την ώρα που ο κ. Παπανδρέου διακήρυσσε ότι λεφτά υπάρχουν και βεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγομε στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα σχεδίαζε ακριβώς το αντίθετο και διαπραγματευόταν μυστικά και υπόγεια την υπαγωγή της χώρας. Όσοι άκουσαν τον κ. Στρος Καν δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία. Λέει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ μέσα σε 15 ημέρες γιατί είχαν προηγηθεί πολύμηνες και υπόγειες διαπραγματεύσεις".

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου ρώτησε: "Γιατί φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009; Γιατί απαξίωναν την οικονομία με δηλώσεις για διεφθαρμένη χώρα και Τιτανικό; Μένει να μας πούνε τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές της μεθοδεύσεις;".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματος στις 12 Μαΐου: "Λαμβάνει υπόψη τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, προβλέπει στοχευμένες δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σύντομα και να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και αναπτύσσει δράσεις και μέτρα που μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση. Αυτό είναι το Νέο Συμβόλαιο που θα προτείνουμε στους Έλληνες".

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να καθορίσει άμεσα ΑΟΖ για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες λέγοντας: "Μας προκαλεί ανησυχία. Η κυβέρνηση αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη που έχουν αρνητικές επιπτώσεις".

    Τόνισε ακόμη: "Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για μοιρασιά στην μέση. Επιμένουμε ότι ανακήρυξη της ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου". Μίλησε για την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι "η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί και να αμφισβητεί τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, η στάση της είναι προβληματική και προκλητική".

    Επιπλέον χαρακτήρισε "ακατανόητη την συνέχιση της μυστικής διπλωματίας από την κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι "απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η χώρα μας δεν μπορεί παρά να αντιτάσσει μία σταθερή πολιτική αποτροπής με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε βήμα πίσω αλλά και με γαλάζιες γραμμές στην Κύπρο, στο Αιγαίο στο Σκοπιανό και στα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού".

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι "οι ιδιαιτερότητές του επαγγέλματός τους δεν μέτρησαν για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα εισοδήματά τους θεωρήθηκαν υψηλά και περικόπηκαν, οι εισφορές αυξήθηκαν, το συνταξιοδοτικό καθεστώς άλλαξε προς το χειρότερο, τα Μετοχικά Ταμεία πνέουν τα λοίσθια". Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για τον κλάδο υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

    -Αναθεώρηση του Νόμου περί Ιεραρχίας και Προαγωγών.

    -Απόλυτη διαφάνεια στις Συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο νόμος προτείνεται από το Υπουργείο δεν βελτιώνει τα πράγματα, αντίθετα καταδικάζει σε αφανισμό την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Ελπίζουμε να μην επιθυμούν επαναφορά των δυνατοτήτων καταλήστευσης των κονδυλίων της Εθνικής Άμυνας όπως έγινε την περίοδο 1998-2004 με επίκληση των όσων είχαν γίνει με δική τους ευθύνη την νύχτα των Ιμίων.

    -Επανεξέταση της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων

    -Αναθεώρηση του τρόπου εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές. Οι υποψήφιοι να επιλέγονται όχι με Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά με εξετάσεις στις σχολές. Το ίδιο και για την Αστυνομία

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη εξυγίανσης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων με έμφαση στην απόδοση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, την αναβάθμιση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης και την διαφώνησε με την μετατροπή των Ενώσεων Αποστράτων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

    Κλείνοντας ανέφερε ότι η ΝΔ αγωνίζεται για να αποκαταστήσει το κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας που υποθήκευσε με το μνημόνιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

   

Οι θέσεις του κόμματος απέναντις στις Ένοπλες Δυνάμεις:
   
    Η θέση μας απέναντι στο αλαλούμ που προκάλεσε η κυβέρνηση σε σχέση με τα Μετοχικά Ταμεία είναι σαφής. Η εξυγίανση των οικονομικών και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, είναι επιβεβλημένη. Με έμφαση στην απόδοση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς αυτά, στη χρήση των εισφορών αλληλεγγύης (πρώην ΛΑΦΚΑ), στην αντιμετώπιση των οργανωτικών δυσλειτουργιών τους και στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΕΘΑ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη φημολογούμενη υπαγωγή των Μετοχικών Ταμείων στο Υπουργείο Εργασίας. Τα μερίσματα είναι χρήματα που προέρχονται από τον κόπο και τον ιδρώτα των στελεχών,που πλήρωναν για πολλά χρόνια.

   

    Θεωρούμε αυτονόητη, τη διατήρηση της παρεχόμενης υγειονομικής υποστήριξης, από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, προς τα εν ενεργεία και τα εν αποστρατεία στελέχη, καθώς και προς τις οικογένειες τους. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης. Συζητάμε τη δημιουργία Ειδικού Κέντρου Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Θεωρούμε ότι η διατήρηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές, είναι προς το συμφέρον της χώρας και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε απλά κέντρα Υγείας.  Και τέλος -επειδή ακούγονται τέτοιες φήμες- δεν συμφωνούμε με τα σχέδια που διαρρέει η κυβέρνηση ως προς το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

   

    Η εξυπηρέτηση του προγράμματος στέγασης του ΑΟΟΑ, μπορεί να γίνει και από αποδεσμευόμενα Στρατόπεδα.Το ακριβές ποσοστό θα τύχει λεπτομερούς μελέτης. Το πρόγραμμα κατασκευής οικημάτων για τα στελέχη, μπορεί να επιταχυνθεί με την αξιοποίηση κάποιων αποδεσμευμένων Στρατοπέδων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

  
    Αναγνωρίζουμε το ρόλο των Ενώσεων Αποστράτων, την ιδιαίτερη σημασία και τον ενεργητικό κοινωνικό τους ρόλο. Δεν συμφωνούμε συνεπώς, με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που θα οδηγήσει στην απαξίωση και στην πολυδιάσπασή τους. Μεθοδεύσεις που προτάσσουν κομματικές σκοπιμότητες είναι αδιανόητες και θα μας βρουν απέναντι.
TAGS