Την πρόσληψη του διεθνούς νομικού γραφείου Hogan Lowells LLP, που θα αναλάβει, με νομική τεκμηρίωση, τη συγκρότηση των αξιώσεων της χώρας έναντι της Siemens, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

    «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν, αλλά να φέρουμε και μία επιταγή πίσω για τα δημόσια ταμεία», ήταν η σχετική αποστροφή του υπουργού.

    Ο ερωτών βουλευτής έκανε λόγο για σκανδαλώδη καθυστέρηση στη συζήτηση κατ’ αρχήν του πορίσματος, αλλά και στη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής, όπως ομοφώνως έχουν ζητήσει τα 19 μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

    Ο λαός βαρέθηκε από λόγια για διαλεύκανση και βλέπει το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα να κουκουλώνονται και να κυριαρχεί ατιμωρησία, σημείωσε ο βουλευτής.

    Ο Χάρης Παμπούκης απάντησε λέγοντας ότι δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση ο υπολογισμός της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο και ότι τα 2 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής δεν είναι τεκμηριωμένα νομικά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επιδιωχθούν δικαστικά.

    Θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε, ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο υπουργός της Δικαιοσύνης έχει κινήσει διαδικασία παροχής εξηγήσεων από την εταιρεία και αξίωσης αποζημιώσεων.

    «Εσείς, αν πάρετε μια επιταγούλα και δεν σας δοθεί κανένα όνομα, θα είστε ευχαριστημένοι;» ρώτησε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεκαεπτά χώρες έχουν αποζημιωθεί από τη γερμανική εταιρεία, ενώ στους Ιταλούς, οι οποίοι απείλησαν με αποκλεισμό της εταιρείας από δημόσιες προμήθειες, δόθηκαν και ονόματα υψηλά ισταμένων στελεχών του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

    Ο υπουργός ανταπάντησε λέγοντας, ότι όποιος τεκμηριωμένα έχει ευθύνη, θα πάει φυλακή, διερωτήθηκε, όμως, αν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που πήγαν στο Μόναχο κατάφεραν να βρουν ονόματα:

    «Μη δημιουργείτε εντυπώσεις, αλλά από την άλλη, αν έδιναν κάποια ονόματα θα τα δεχόμασταν χωρίς αποδείξεις, καθιστώντας τους ρυθμιστές εσωτερικών μας εξελίξεων. Μακάρι να έχουμε αποτέλεσμα, θέλει, όμως, προσοχή και όχι να αρκεστούμε σε ψιθύρους στο αυτί, αλλά στοιχεία και όχι ονόματα», συμπλήρωσε ο υπουργός.