«Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα. Η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν και κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τη Ρώμη, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ρώμη. «Και αυτό αφορά βεβαίως και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)», διεκρίνισε ο κ. Δρούτσας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «αποφασίζει ως κυρίαρχο κράτος πότε και πώς θα τα εξασκήσει. Να είμαστε σαφείς και να μην το αμφισβητεί κανείς αυτό».

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ότι «η ανακήρυξη ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου » ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε επιχειρήματα. Δεν έχουμε ακούσει απάντηση γιατί, αφού το θέμα κήρυξης ΑΟΖ είναι τόσο επιτακτικό, στα πεντέμισι χρόνια που η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για αυτό. Γιατί όλοι αυτοί που σήμερα δηλώνουν την αγωνία τους, μέχρι πριν μερικούς μήνες σιωπούσαν;».

«Να συντονιστούμε για να βρεθεί πολιτική λύση στη Λιβύη»

Όσον αφορά τη  διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, μετά το τέλος των εργασιών, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση που στοχεύει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε, ότι «η Ελλάδα έχει συμβάλει με τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της και στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ενός οδικού χάρτη. Ήρθε η ώρα, η διεθνής κοινότητα, συντονισμένα και με υπεύθυνο τρόπο, να εργασθεί προς αυτή τη κατεύθυνση».

Σχετικά με την όλη πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο κ. Δρούτσας, τόνισε ότι « χρειάζονται σοβαρές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική τραγωδία η οποία είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας τον λόγο στη σημερινή διάσκεψη, ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα προετοιμάζει κα θα στείλει άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, φαρμακευτικό υλικό και μια κινητή ιατρική μονάδα, η οποία θα εγκατασταθεί στην Βεγγάζη». Η μονάδα αυτή θα συνοδεύεται και από μια ομάδα Ελλήνων διπλωματών, οι οποίοι θα αναλάβουν και έργο συντονιστικό και συνδέσμου με τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι η διεθνής κοινότητα μιλά με μια μόνο φωνή στο θέμα της Λιβύης, αλλά δεν βλέπουμε ένα τέλος της βίας και επιβεβαιωνόμαστε στην άποψη που η χώρα μας εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να λήξει η κρίση, μόνο με στρατιωτικά μέτρα».

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη της Ρώμης, αναγνώρισαν, επίσης, τη βασική σημασία της ελληνικής επιμελητειακής υποστήριξης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.