«Δεν μπορούν (κάποιες Ευρωπαϊκές Χώρες) να αντιμετωπίζουν τους Έλληνες ως ταξιδιώτες δεύτερης κατηγορίας». Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Αντώναρος κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Αντώναρος αναφερόταν σε πρακτικές ελέγχου επιβατών αεροπορικών εταιρειών που προέρχονται από την Ελλάδα και προσγειώνονται σε γερμανικά αεροδρόμια. Οι πρακτικές αυτές, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Παπουτσής, απαντώτας στην ερώτηση του κ. Αντώναρου εφαρμόζονται συστηματικά το τελευταίο διάστημα.
  
Ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα ο ίδιος έχει υποστεί τέτοιους ελέγχους διαβατηρίων σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις και τόνισε ότι «μας αντιμετωπίζουν, κακώς, με ένα περίεργο τρόπο και πρέπει να γίνει σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό».

Η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και ως πολίτες δεν πρέπει να δεχόμαστε διαφορετικές συμπεριφορές προς το πρόσωπό μας δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ιδρυτικό μέλος της συμφωνίας ΣΕΝΓΚΕΝ.
   
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, ο κ. Αντώναρος χαιρέτισε τη δήλωση του υπουργού ότι δεν είναι δυνατόν στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών εντός της Ευρώπης, αυτό που λέμε ΣΕΝΓΚΕΝ, να υπάρχει μια οπισθοχώρηση διότι η συμφωνία αυτή αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της προσέγγισης των χωρών μεταξύ τους.
   
Ο κ. Αντώναρος αναφερόταν σε πρόσφατες εξελίξεις που φαίνονται να διαγράφονται μετά τη διαμάχη Ιταλίας και Γαλλίας και δίνουν λαβή σε υποψίες ότι είναι πιθανόν να συμφωνηθούν επιπλέον από τις υπάρχουσες αποκλίσεις από τις αρχές της συμφωνίας ΣΕΝΓΚΕΝ.
   
«Αυτή είναι και η θέση του δικού μας χώρου διότι βεβαίως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η ενδεχόμενη αυστηροποίηση, για να χρησιμοποιήσω μια ήπια λέξη, κάποιων όρων του ΣΕΝΓΚΕΝ να μην επιβαρύνει το ρόλο που έχει η χώρα μας η οποία είναι κατά κύριο λόγο χώρα εισόδου και κατά δεύτερο λόγο χώρα διαμετακόμισης, δηλαδή τράνζιτ», τόνισε ο κ. Αντώναρος.
   
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. Αντώναρος κατά τη συζήτηση Ερώτησης που είχε ως κύριο θέμα τους κινδύνους μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική.