Τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Οικονομικών,προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων, που ανέφεραν συζήτηση για έξοδο της Ελλλάδας από την Ευρωζώνη, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, με την συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι ούτε συζητήθηκε, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Καθυστερημένη αντίδραση της Αθήνας στο δημοσίευμα βόμβα του Spiegel. Κατηγορηματικά διέψευσαν αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος του προέδρου του Ecofin και γερμανική κυβερνητική πηγή δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ.Η Ελλάδα δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα του Spiegel εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών:

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης, Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για υποτιθέμενους δημοσιογράφους που γράφουν για την Ελλάδα και την υποτιθέμενη εξοδό της από το ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε στο εσωτερικό της χώρας ούτε στο εξωτερικό της Ε.Ε. για έξοδο της Ελλάδας από το ευρωπαικό νόμισμα.

ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα του «Σπίγκελ», υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ, είναι σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ».

 «Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες και στα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιγνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ε.Ε. και για το ίδιο το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν, λοιπόν, αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίκτες. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ε.Ε. και του ευρώ. Άρα, όλοι, αγορές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση μόνο από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, δήλωσε στο Reuters πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

O εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο o Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και η Άνγκέλα Μέρκελ αρνείται την εγγυρότητα του ρεπορτάζ.

«Τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ» υπογράμμισε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η γαλλική κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «φαντεζί» και ανάλαφρα δημοσιεύματα. Κατηγορηματική ήταν η διάψευση και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που ανέφερε πως η υπόθεση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.