Η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και η χορήγηση νέων ώστε η χώρα μας να ξεφύγει οριστικά από τα «δόντια» των αγορών βρέθηκε στο επίκεντρο της μυστικής σύσκεψης που είχε στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επίτροπο Ολι Ρεν και τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως είχε μεταδώσει χθες το NP. Μετά την σύσκεψη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ή την αναδιάρθρωση του χρέους της και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη ενός συμπληρωματικού προγράμματος προσαρμογής".

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη χθεσινή σύσκεψη, η πιθανότητα να παραταθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά το 2012 ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς στην σύνοδο υπουργών Οικονομικών στις 16 Μαΐου.

Εντωμεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα, αποδίδει την πρωτοβουλία της χθεσινής συνάντησης στο Λουξεμβούργο στην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως αναφέρει:

«Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαίου το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

    Κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι' αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιουνκέρ αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση.»

   


Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφορία για το περιεχόμενο της συνεδρίασης, αρκούμενο διαψεύσει και πάλι ότι τέθηκε ζήτημα εξόδο της χώρας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:

«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.»


Eκτενή σχόλια στον ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «μία μικρή ομάδα ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών από την ευρωζώνη συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα βοήθειας προς Ελλάδα και Πορτογαλία, καθώς και για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ».

Τη διαμόρφωση ενός επιπλέον προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας αφορούσε η σύσκεψη θρίλερ χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο θέμα κάνει αναφορά και η βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο «Οι φόβοι για την Ελλάδα προκαλούν μυστικές διαβουλεύσεις», υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο κατάρρευσης. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι «δεν συζητήθηκαν μόνο τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας».

Επίσης, διαψεύδει τις πληροφορίες που προήλθαν από τη Γερμανία περί εγκατάλειψης από την Ελλάδα της ευρωζώνης.