Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της χώρας προκάλεσε η συνάντηση-μυστήριο των ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, όπως ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της.

«Με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη πληροφόρηση παρά μόνο ανεύθυνες φήμες, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τελικά τα μεσάνυχτα ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο» αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ.Μιχελάκης.

Και συνεχίζει: «Παραμένει, ωστόσο, ακόμη μυστήριο ποιο ήταν το πραγματικό αντικείμενο της σύσκεψης αυτής. Η κυβέρνησης οφείλει να ενημερώσει με σαφήνεια και υπευθυνότητα για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χτες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Την κρίσιμη αυτή ώρα μισόλογα και ασάφειες δεν βοηθούν».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι η κυβέρνηση και γενικά το αστικό πολιτικό σύστημα μαζί με την πλουτοκρατία παριστάνουν τα θύματα επίθεσης, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ανταγωνίζονται μέρα-νύχτα με αντίστοιχες δυνάμεις της ΕΕ, ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την πτώχευση του λαού.

» Αυτή είναι η ουσία και του δημοσιεύματος του Σπίγκελ και της σύσκεψης στο Λουξεμβούργο και άλλων παρόμοιων που θα ακολουθήσουν, και που η κυβέρνηση τα κρύβει.»

Έντονη είναι και η αντίδραση του ΛΑΟΣ, που με ανακοίνωσή του τονίζει: «Η αοριστία της πρώτης ανακοινώσεως του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο υπό τον κ. Γιούνκερ, σε συνάρτηση με την ώρα εκδόσεώς της, Παρασκευή μεσάνυχτα, επιτείνουν τους φόβους και τις αγωνίες του χειμαζόμενου λαού μας. Πρέπει απαραιτήτως να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις, γιατί το πρωινό της Δευτέρας μπορεί να κρύβει εκπλήξεις».

Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της καλεί την κυβέρνηση να δώσει πειστική απάντηση για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους μετά το 2012, μέσα από τη διεκδίκηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης του επιτοκίου.Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι: «Ο πανικός που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την πολύ δύσκολη και οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα από την αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την εμμονή στην ίδια πολιτική και από τις εν κρυπτώ συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης από μια κυβέρνηση που στερείται λαϊκής νομιμοποίησης και αξιοπιστίας».

  Ενώ σφοδρή επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μετά την επιστροφή της από το Λουξεμβούργο κάνοντας την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο «σημείο μηδέν». Πρέπει επιτέλους τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι ο τόπος για να σωθεί χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Συνεννόηση και συμφωνία στην αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών που θα προωθήσουν άμεσα τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση με μυστικές επαφές και υπόγειες διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που έχει. Όπως και η αντιπολίτευση με συνεχείς υστερόβουλες αρνήσεις και εξωπραγματικό και επικίνδυνο λαϊκισμό δεν υπηρετεί το λαό».