" Καλώ τους πάντες ειδικά στην ΕΕ να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της" , υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο τέταρτο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, στο Μεγανήσι και απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε όσα ανεύθυνα, όπως είπε, χθες αναφέρθηκαν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το χρέος με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης,τόνισε και αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ.Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο .

Ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του , κατήγγειλε ότι χθες ανεύθυνα, κάποιοι θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο για κερδοσκοπικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ελλοχεύοντες κινδύνους και προβοκάτσιες και υπογράμμισε ότι κανένα σενάριο εξόδου από το ευρώ δεν συζητήθηκε καν.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να εμπλακεί στις σεναριολογίες που συχνά αγγίζουν τα όρια της εγκληματικότητας, σημείωσε ότι αυτή η σεναριολογία επιδρά πολύ αρνητικά στην ψυχολογία του ελληνικού λαού και του κάθε επενδυτή και τόνισε ότι δεν μπορεί η προσπάθεια του ελληνικού λαού να υπονομεύεται από διάφορα σενάρια και από δημόσια κακοφωνία.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ακούμε τα πιο απίθανα σενάρια. Όσοι τα διακινούν, ανέφερε , δεν υπολογίζουν το συμφέρον της χώρας.
Πρόσθεσε ότι για όσους ψάχνουν άλλοθι και προσφεύγουν σε προκατασκευασμένες ιστορίες για "αγρίους", για δήθεν προαποφασισμένη προσφυγή στο ΔΝΤ τους λέμε ότι είμαστε σε πορεία που σώζουμε τη χώρα, σώζουμε μισθούς και συντάξεις, σώζουμε την οικονομία".

 "Καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει τη ψυχή αυτού του περήφανου λαού", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι "συνεχώς θα βρίσκουμε μπροστά μας από αναλύσεις και παραινέσεις έως κερδοσκοπικές επιθέσεις" και " γι αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι" , είπε. Πρόσθεσε δε ότι " οι αλλαγές θα προχωρήσουν και τώρα πρέπει να είναι πιο ρηξικέλευθες, δίκαιες και πιο αποφασιστικές".

"Θα φθάσουμε στο στόχο μας", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε κι ένα λογοπαίγνιο με την Ιθάκη, λέγοντας ότι είναι πιο κοντά στο Μεγανήσι, από ότι στο Καστελόριζο, "για μια Ελλάδα δίκαιη, σίγουρη και βιώσιμη για τα παιδιά μας".

Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαχειριζόμενη τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ήδη έχει πετύχει πολλά δίνοντας κάθε μέρα τη μάχη εντός και εκτός της χώρας και κάνοντας μόνο τη δουλειά της, αποκτώντας έτσι κάθε μέρα αξιοπιστία, που αποτυπώθηκε και στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ.με παράλληλη μείωση του επιτοκίου, γεγονός που ανακούφισε την οικονομία κατά 6 δισ.ευρώ.

 

Σχόλια Παπανδρέου και για προσφυγή στο ΔΝΤ

 "Δεν υπήρξαν ούτε συνομωσίες ούτε προμελετημένες αποφάσεις " για την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, στο οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ ,τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύσκεψη με τοπικούς φορείς στη Λευκάδα, στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη από το πρωί.

 "Είχαμε ανάπτυξη, η οποία δυστυχώς άφηνε ελλείμματα και χρέη" επισήμανε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι" διαχειριζόμαστε το χρέος, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Ο μείζον στόχος είναι να γίνουν οι αλλαγές στη χώρα" , δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα " να δώσουμε σάρκα και οστά σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης" κι αναφερόμενος στην περιοχή είπε , " έχει τεράστιες δυνατότητες" .Σημείωσε δε ότι " αν και είναι ακόμα νωρίς, έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια στον τουρισμό και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά το καλοκαίρι. Αν και το τουριστικό προϊόν μας έχει ακόμα πολύ δρόμο ώστε να καταστούμε ανταγωνιστικοί σε αυτόν τον τομέα" , είπε .


Ο Γιώργος Παπανδρέου συνοδεύεται στην επίσκεψή του στη Λευκάδα και το Μεγανήσι από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θάνο Μωραΐτη, τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιώργο Νικητιάδη και τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλη Τιμοσίδη.

Έξω από το πνευματικό κέντρο του Δήμο Λευκάδας όπου ο πρωθυπουργός είχε τη σύσκεψη με τοπικούς φορείς πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.