Με τίτλο "Παγιδευμένη στην ευρωζώνη" αναφέρεται και πάλι στο ζήτημα του ελληνικού χρέους η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel, τονίζοντας τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη του Λουξεμβούργου, αλλά και την αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά λόγω του αρχικού δημοσιευματος. Αναλυτικότερα, το άρθρο ενισχύει το σενάριο ότι μία επιστροφή στην δραχμή θα έχει τραγικές επιπτώσεις, τόσο για την Ελλάδα που θα αναγκαστεί να κάνει αποπληρωμή χρέους με μια υποτιμημένη δραχμή της τάξης 50-80%, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες

Επιπλέον, μεγάλο θα είναι το κόστος και για τις γερμανικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται πως η Γερμανία θα ζημειωθεί έως και 90 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το μήνυμα πρός τις παγκόσμιες αγορές, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πως η Ευρωζώνη είναι ανίσχυρη και γενικότερα οι επιπτώσεις στο χρηματοοικοκονικό σύστημα θα είναι καταστροφικές.

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "οι σκέψεις της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, έφερε πιο κοντά τους Ευρωπαίους, γιατί αν βγεί η χώρα από την ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα έχουν τεράστιο πρόβλημα".


Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα, δεν θα είχε όφελος ούτε από την προώθηση των εξαγωγών της (που θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικές χωρίς το σκληρό νόμισμα) καθώς έτσι θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές της, όπως το πετρέλαιο.


Πηγή: Spiegel