Το βασικό ερώτημα είναι πόσοι και πόσο έχουν συνειδητοποιήσει ποσοτικά και ποιοτικά το πρόβλημα της χώρας. Και ποιος ενδιαφέρεται να το επιλύσει πραγματικά» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία» ο Κυβερνητικός Εκπροσώπου, Γιώργος Πεταλωτής. Όπως αναφέρει: «Η διύλιση του κώνωπα για την όλως δικαιολογημένη, υπεύθυνη και ουδόλως "υπόγεια" αγωνία του πρωθυπουργού να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα , για να προκύψει η ενδεδειγμένη πολιτική, είναι ύποπτη τακτική. Η διαστρέβλωση αυτή όταν διογκώνεται επίτηδες για να βλάψει πολιτικά την κυβέρνηση, από τους χρόνια απόντες και άφωνους για το πάρτι ή από τους κατ΄ εξοχήν συμμετέχοντες του πολιτικού συστήματος στο πάρτι αυτό, δεν βοηθά τη χώρα. Είναι αντιπαραγωγικό να εστιάζουμε σε μια στείρα συζήτηση περί ενοχών και συνωμοτικών συνομιλιών για να φρενάρουμε την προσπάθεια, να αλλάξουμε αυτά τα οποία έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

   

   Θεωρώ ότι το επίδομα αλληλεγγύης δόθηκε λόγω ακριβώς της διαφοράς στην άσκηση εξουσίας και ήταν δηλωτικό των προθέσεών μας. Η κάνουλα της συνήθους δανειακής διευκόλυνσης έκλεισε απότομα, και κάπως εκβιαστικά όταν έσκασε μοιραία στα χέρια μας η βραδυφλεγής δημοσιονομική βόμβα που κληρονομήσαμε.

    Η σημερινή πολιτική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για τη κυβέρνηση Παπανδρέου. Έχει να περάσει ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο δεν έχει ακόμα εξειδικευτεί και έχει να περάσει και ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο συναντά πολλές αντιδράσεις από βουλευτές σας…

    Ο ρόλος των βουλευτών είναι να ενημερώνονται, να παρεμβαίνουν, να εκφράζουν αγωνίες, να λένε την άποψή τους. Όσο γίνεται καλοπροαίρετα αυτό αποκαλείται «δουλειά» και «υπευθυνότητα». Όχι «αντίδραση».

    Δεν υπάρχει πολυφωνία στην Κυβέρνηση. Υπάρχει ομοφωνία στον κοινό μας στόχο για τη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψουν τα κυβερνητικά στελέχη να παράγουν ιδέες, να προτείνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις, να εμπλουτίζουν τη δημόσια σφαίρα με απόψεις που κρίνουν τα ίδια χρήσιμες και ενδιαφέρουσες.
   

    Το μνημόνιο δεν έχει ακολουθηθεί κατά γράμμα. Υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων, τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά στοιχεία όπως η ύφεση και το έλλειμμα είναι πιο μεγάλα και η τρόικα θεωρεί ότι πολλά από τα νομοσχέδια που έχουν περάσει στην Βουλή, είναι σχέδια επί χάρτου όπως το φορολογικό, οι συλλογικές συμβάσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Γιατί οι πολίτες να περιμένουν ότι άμα περάσει το Μεσοπρόθεσμο, να τηρηθεί και αυτό κατά γράμμα;