Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής χαρακτηρίζει "πισωγύρισµα της Ευρώπης" µια ενδεχόμενη τροποποίηση της Συνθήκης Σέγκεν, η οποία θα είναι κατά της χώρας μας, αφήνοντας αιχµές για έλλειψη ανταπόκρισης και συνεργασίας στο θέµα του φράχτη του Έβρου, σε συνέντευξή του στα "Νέα". Παράλληλα, χαρακτήρισε, "έγκλημα στρατηγικού χαρακτήρα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος" την απώλεια του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προτείνει, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Frontex και στην προώθηση των παράνομων μεταναστών στην πατρίδα τους μαζί με το μέτρο της ανακατανομής των παράνομων μεταναστών σε κράτη-μέλη. "Την Πέµπτη που θα βρίσκοµαι στις Βρυξέλλες θα επαναλάβω την πρόταση που έχω κάνει επανειληµµένα για τη διεύρυνση των αρµοδιοτήτων του Frontex όχι µόνο στην αποτροπή εισόδου των παράνοµων µεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην άµεση επιστροφή στην πατρίδα τους" είπε ο κ. Παπουτσής.

"Η Ελλάδα επιθυµεί µια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και µετανάστευσης. Ζητάµε την εφαρµογή του µέτρου της ανακατανοµής παράνοµων µεταναστών σε κράτη-µέλη, καθώς και την τροποποίηση του Κανονισµού ∆ουβλίνο ΙΙ. Ο οποίος, όπως εφαρµόζεται σήµερα, επιβαρύνει δυσανάλογα τη χώρα µας λόγω της γεωγραφικής µας θέσης" επισημαίνει.

Αναφορικά με το ζήτημα του φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι παρά τις καθυστερήσεις θα γίνει.

Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι θα αποτελούσε "έγκλημα στρατηγικού χαρακτήρα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος η απώλεια του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ", προσθέτοντας ότι όλα τα άλλα "είναι εκ του πονηρού".

"Το κράτος δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ" είπε. "Υποστηρίζω με συνέπεια τον ρόλο του δηµόσιου πυλώνα στον τοµέα της ενέργειας στο ίδιο πνεύµα και στο ίδιο πλαίσιο όπως ακριβώς ως αρµόδιος επίτροπος Ενέργειας πριν από 14 χρόνια εισηγήθηκα στο Συµβούλιο Υπουργών της ΕΕ την Οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και έγινε οµόφωνα αποδεκτή από τις κυβερνήσεις των κρατών-µελών. Θα ήταν αδιανόητο να επιτρέψουµε τη δηµιουργία συνθηκών ιδιωτικού µονοπωλίου στον τοµέα της Ενέργειας. Η ισχύς του σε οικονοµικό και πολιτικό επίπεδο θα ήταν τεράστια. Με καθοριστικές επιπτώσεις στη λειτουργία και την ποιότητα της Δηµοκρατίας" επεσήμανε.

"Η κυβέρνηση στηρίζει µόνο τις επιλογές εκείνες που φέρνουν στρατηγικές συµµαχίες, τεχνογνωσία, νέες επενδύσεις, προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, ενίσχυση της θέσης της ∆ΕΗ τόσο στην εσωτερική αγορά της Ένωσης όσο και στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα σενάρια περί χρεοκοπίας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι αυτές τις ηµέρες κάποιοι κερδοσκοπούν συστηµατικά γύρω από την ελληνική οικονοµία, ωστόσο εκφράζει την αισιοδοξία του πως η χώρα θα βγει από την κρίση. "Επιτέλους ας σταµατήσει το µοιρολόι και η καταστροφολογία" είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Τα Νέα