«Σε πολλούς τομείς θα επιθυμούσαμε όλοι μας να έχουμε δει, ήδη, περισσότερα αποτελέσματα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Βήμα Fm", αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τι είπε για υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και Τουρκία. Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο «ήταν πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, που συμμετέχουν και στην ομάδα των G20, για να συνεχίσουμε μια κουβέντα, που είχε ξεκινήσει και κατά την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον. Επειδή μέσα σ’ αυτή τη συζήτηση - που είχε ξεκινήσει λόγω των εξελίξεων, η Ελλάδα, όπως και κάποιες άλλες χώρες - Ιρλανδία και Πορτογαλία - είναι στο επίκεντρο της προσοχής- κλήθηκε και ο κ. Παπακωνσταντίνου σ’ αυτή τη συνάντηση και είναι καλό να υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναγνώρισε ότι σε πολλά σημεία δεν έχει υπάρξει η πρόοδος, που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Σε πολλούς τομείς θα επιθυμούσαμε όλοι μας να έχουμε δει, ήδη, περισσότερα αποτελέσματα. Αυτό είναι γεγονός. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Πολλά πράγματα που θα θέλαμε ήδη να έχουν υλοποιηθεί και να αποδώσει πιο αποτελεσματικά, είναι ακόμη στην πορεία της υλοποίησης. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί, που αντιστέκονται σ’ αυτό. Να αρχίσουμε με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, όπου - να το πω ευθέως - ρουσφέτια και όλα αυτά που είδαμε στο παρελθόν και γέμισαν το δημόσιο τομέα με δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω δημοσίους υπαλλήλους, που δεν χρειάζονται, να μην πέσουμε πάλι σε τέτοιου είδους σφάλματα. Έχουμε μια τάση εδώ στην Ελλάδα να πέφτουμε σε τέτοιου είδους σφάλματα. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις με πειστικό και υπεύθυνο τρόπο, ώστε να βάλουμε φρένο σε τέτοιες πρακτικές και στο μέλλον να μην πέφτουμε στον πειρασμό και να μην μπορεί κανείς, αν πέσει στον πειρασμό, να κάνει τέτοιου είδους πράγματα».

Ο Δημ. Δρούτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την άποψη που υπάρχει ότι πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αναφορικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και αυτό της ΑΟΖ, αλλά και των επικρίσεων που διατυπώνονται, περί «παραίτησης της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα»,ο υπουργός των Εξωτερικών τόνισε: «Δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απεμπόλησης κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας. Να είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί σ’ αυτό, διότι πολλοί προσπαθούν να παίξουν με τις ανησυχίες του κόσμου, ιδιαίτερα σε περιόδους που και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ανασφάλεια και λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν είναι ορθό ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ. Αντιθέτως και το έχουμε πει επανειλημμένα. Η κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο και στόχο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες. Ήδη, έχουμε συνάψει συμφωνία με την Αλβανία, η οποία, λόγω κάποιων εσωτερικών τους κωλυμάτων, δεν έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή. Το επεξεργαζόμαστε. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις εδώ και καιρό και με άλλους γείτονές μας, όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος και για ευνόητους λόγους αυτά τα θέματα δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη αυτών των χωρών, αλλά το 'κυνηγάμε'. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, επισκέφθηκα την Αίγυπτο και συζήτησα με τον ομόλογό μου αυτό το θέμα. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα πολύπλοκο νομικά θέμα. Δεν είναι εύκολο.Το θέμα προκύπτει περισσότερο με την Τουρκία, αλλά εδώ βγαίνουν κάποιοι να το εκμεταλλευθούν, μαζί και κάποια εθνικιστικά ερείσματα, που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι είναι υποχωρητική με την Τουρκία και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Γεγονός είναι και είναι γνωστό, ότι με την Τουρκία συζητάμε εδώ και καιρό την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο και αυτονόητο η Τουρκία να καθίσει και να συζητήσει γι’ αυτό το θέμα. Ξέρετε ότι - και αυτή είναι σαφέστατη θέση μας και η πραγματικότητα - ότι ο στόχος των διερευνητικών μας επαφών με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και όχι ο,τιδήποτε άλλο. Έχω πει ότι έχουμε επενδύσει σ’ αυτή τη διαδικασία, έχουμε ελπίδες να έχουμε κάποια αποτελέσματα, διότι όλο αυτό είναι ένα πλέγμα που σχετίζεται το ένα με το άλλο και υπάρχουν και κάποιες πολιτικές συγκυρίες που οφείλει καθένας να λαμβάνει υπόψη του. Εμείς έχουμε πει - ορθά ή όχι, θα το δούμε στο μέλλον από τα αποτελέσματα - ότι βλέπουμε έναν Τούρκο πρωθυπουργό που εκπέμπει μηνύματα που μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μπορεί - δεν λέω ότι θα γίνει - κάπου να φτάσουμε μ’ αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Και έχουμε επενδύσει σ’ αυτό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να χρησιμοποιούν τον όρο ΑΟΖ για να δημιουργήσουν μια πολιτικά τεταμένη ατμόσφαιρα, τη στιγμή που επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι».

Aπαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Αιγαίο, ο Δημ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς έφτιαξε αυτό το πλαίσιο, για να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ’ αυτές τις έρευνες. Ο συνάδελφος, ο κ. Μανιάτης - και του αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό - το 'πήρε πάνω του' και έφτιαξε αυτόν τον φορέα για να προχωρήσουν οι απαραίτητες έρευνες.Πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα με συστηματικό τρόπο, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χωρίς να δημιουργούμε στην κοινή γνώμη ψευδαισθήσεις. Μακάρι να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό νέο Κατάρ ή Σαουδική Αραβία. Όποτε κριθεί σκόπιμο και είναι τα πράγματα ώριμα για να προχωρήσουμε σ’ αυτό, όχι επειδή υπάρχουν ερμηνείες ότι υποχωρούμε απέναντι στην Τουρκία, θα γίνουν τα πράγματα με σωστό και συστηματικό τρόπο. Οι ενδείξεις που έχουμε - αν και δεν είμαι ειδικός - δείχνουν ότι σε άλλες περιοχές, όπως στο Ιόνιο, υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες για κοιτάσματα και είναι υπεύθυνο να πας εκεί πρώτα απ’ όλα, εκεί που έχεις τις μεγαλύτερες ελπίδες, γιατί αυτά κοστίζουν πάρα πολλά. Χρειάζεται σοβαρότητα, συστηματικότητα και σχέδιο για να κάνουμε αυτά που πρέπει και να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία, ειδικά για το Αιγαίο, ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί δικαιώματά της, ούτε κάνει υποχωρήσεις. Τα κάνει όλα με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο».

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, ο Δ. Δρούτσας σημείωσε ότι «αν η νέα τουρκική πολιτική ηγεσία, που θα αναδειχθεί, βγει ενδυναμωμένη και μπορέσει να υλοποιήσει κάποια πράγματα που ακούμε, αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Έχω πει ότι από τα θετικά λόγια, που ακούμε και από τον κ. Ερντογάν, θέλουμε να δούμε πράξεις και το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα είναι κάτι σαν ορόσημο. Μετά από αυτές και εμείς θα μπορέσουμε να πάρουμε τις δικές μας περαιτέρω αποφάσεις και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Να το πω ευθέως: είναι αξιόπιστος ο κ. Ερντογάν; Είναι αξιόπιστη η Τουρκία, όταν λέει πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα; Θέλει να προχωρήσουμε και με επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είναι νούμερο "1" στην ατζέντα την ελληνική της εξωτερικής μας πολιτικής; Από κεί και πέρα θα δούμε αν η Τουρκία είναι αξιόπιστη και αν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, όποιο και να είναι αυτό κι αν χρειαστεί και για αλλαγή της δικής της πολιτικής απέναντι στην Τουρκία».