Την επιτακτική ανάγκη οι ευρωπαίοι πολιτικοί να τοποθετηθούν απέναντι στη νέα πραγματικότητα και να λάβουν αποφάσεις δίδοντας ειλικρινείς απαντήσεις, αλλά και την σημασία της κοινοτικής αλληλεγγύης και της συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών αναδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε μήνυμά του για τον εορτασμό, σήμερα, της Ημέρας της Ευρώπης.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές παραμέτρους οι οποίες επηρεάζουν την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος, κάνοντας λόγο για προκλήσεις αλλά και για ευκαιρίες, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην κοινοτική αλληλεγγύη, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μένει κενό γράμμα, ιδίως σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά από μεγάλες εξελίξεις που δοκιμάζουν τις αντοχές της Ενωμένης Ευρώπης. Και αναφέρομαι εδώ ιδίως στην πρόκληση της κοινής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής για οικονομίες που βρίσκονται σε διαφορετική φάση οικονομικού κύκλου, αλλά και στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από το Νότο που καμία χώρα της Ε.Ε. δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της».

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος και στην συμπλήρωση, φέτος, 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ τονίζει ότι η χώρα στηρίζει και προωθεί την Ευρωπαϊκή Ιδέα, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η σημερινή περίοδος περισυλλογής θα οδηγήσει στον βαθύτερο προορισμό της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.