Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές μέρες από την επιχείρηση που οδήγησε στην εξόντωση του ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, από τις αμερικανικές δυνάμεις, η μη δημοσιοποίηση ξεκάθαρων στοιχείων για τον τρόπο θανάτου(;) του από τις ΗΠΑ, έχει πυροδοτήσει τις -κλασικές- θεωρίες συνομωσίας που πάντα δίνουν μια ιδιαίτερη αίγλη στα μεγάλα γεγονότα, τα οποία, συνήθως, αμφισβητούν.

Λίγο οι πλαστές φωτογραφίες, λίγο η άρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να δημοσιεύσει εικόνες της σορού του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα, έχουν δημιουργήσει διάφορα σενάρια, άλλα με λογική βάση, άλλα χωρίς. Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά:


Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλεντον γνώριζαν...


Το παγκόσμιο γεγονός που μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας, ο βρετανικός πριγκιπικός γάμος, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τα σενάρια. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον γνώριζαν για την αμερικανική επιχείρηση των Αμερικανών στο Πακιστάν και γι' αυτό το λόγο ανέβαλαν το ταξίδι του μήνα του μελιτός τους ακριβώς πριν από την ανακοίνωση της εκτέλεσης του μπιν Λάντεν. Η εφημερίδα, μάλιστα ρώτησε τον εκπρόσωπο των ανακτόρων του Μπακινγχαμ εάν υπήρξε κάποια σύνδεση. Φυσικά εκείνος το αρνήθηκε.

 

Ο μπιν Λάντεν δούλευε για τη CIA


To συγκεκριμένο σενάριο συνδέεται άμεσα με τις επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011. Σύμφωνα με αυτό, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν πράκτορας της CIA, o οποίος προκάλεσε τις επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους, ώστε να δημιουργήσει μία βίαιη εικόνα του Ισλάμ. Δέκα χρόνια μετά την επίθεση δεν ήταν πια χρήσιμος στους Αμερικανούς και γι' αυτό εκτελέστηκε. Ίδια άποψη εξέφρασε επισήμως και το Ιράν.

 

H CIA πλαστογράφησε τα νέα βίντεο


Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τα πρόσφατα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν, τα οποία έδειχναν τον μπιν Λάντεν στο καταφύγιό του, είναι παρόμοια με κάποια του 2007, που είχε προβάλει το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Info Wars, πάγια τακτική του Πενταγώνου ήταν να προβάλλει παλιά βίντεο του μπιν Λάντεν ως καινούρια και να δημιουργεί τα δικά του.

 

Παράλληλα, πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γένια του μπιν Λάντεν και συγκεκριμένα το χρώμα τους, δεν πείθουν για την αλληλουχία των σκηνών. Η Washington Post ανέφερε σε δημοσίευμα ότι η CIA δημιούργησε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν να κάθεται κοντά σε μια φωτιά μαζί με τους άνδρες του και να απολαμβάνουν άφθονο αλκοόλ.

 

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι νεκρός


Αυτό το σενάριο είναι πιο δημοφιλές στους κόλπους των Ταλιμπάν, παρά στις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι αντίστοιχοι Αμερικανοί "πιστοί".

 

Ο παρουσιαστής του Fox Business News, Άντριου Ναπολιτάνο, ρώτησε τους καλεσμένους εάν η κυβέρνηση λέει την αλήθεια, ή αν προσπαθεί απλά να σώσει την προεδρία του Ομπάμα. Στο Facebook, περίπου 2.000 χρήστες έκαναν "Like" σε σχετική σελίδα. Παράλληλα και οι διαδικτυακές αναζητήσεις, σχετικές με τη σχετική φήμη, "φούντωσαν" αμέσως.

 

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ήδη νεκρός


Αυτή η φήμη δεν είναι καινούρια και συνδέεται με την καχυποψία κατά της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτή, ο μπιν Λάντεν πέθανε είτε από παθολογικά αίτια είτε από επίθεση των αμερικανών στην Τόρα Μπόρα, με τη σορό του να διατηρείται για μία δεκαετία, ώστε να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή.

 

Άλλοι θεώρησαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έπαιξε αυτό το χαρτί για να αυξήσει τη δημοτικότητά του, άλλοι για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το θέμα του πιστοποιητικού γέννησής του. Πολλοί έκαναν λόγο για αντιπερισπασμό, την ώρα που το ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ έχει πάρει διαστάσεις. Μία άλλη δημοφιλέσταστη άποψη ήταν ότι διατηρήθηκε για να δικαιολογηθεί η αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Το Ιράν, πάντως, υποστήριξε ότι ο μπιν Λάντεν ήταν νεκρός εδώ και χρόνια, αλλά δημοσιοποιήθηκε τώρα ο θάνατός του για να αποσπάσει την προσοχή από τις αραβικές εξεγέρσεις.

 

Δεν υπήρχαν γυναίκες στον Λευκό Οίκο στην προβολή της 40λεπτης επιχείρησης


Σε αυτό το κάπως διαφορετικό σενάριο, στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε γυναίκα μέσα στην αίθουσα του Λευκού Οίκου, στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση των αμερικανών κομάντο στο Πακιστάν. Τη συγκεκριμένη "αποκάλυψη" έκανε η χασιδική εβραϊκή εφημερίδα Der Zeitung, η οποία υποστήριξε ότι με τη βοήθεια της επεξεργασίας εικόνας "μπήκε" η Χίλαρι Κλίντον στην αίθουσα, όπως και η Όντρεϊ Τόμασον. Η φωτογραφία δεν είχε σχόλιο, αλλά η συγκεκριμένη "επέμβαση" έγινε ενδεχομένως για να φανεί ότι οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας.

 

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν ακολούθησε το όργιο σεναρίων συνομωσίας όπως και στις περιπτώσεις του Έλβις Πρίσλεϊ, του Τζον Κένεντι και του Μάικλ Τζάκσον. Θεωρίες υπάρχουν για... όλα τα γούστα, οπότε μπορείτε να επιλέξετε αυτη που σας αντιπροσωπεύει. Η αλήθεια ενδέχεται να μην αποκαλυφθεί ποτέ...

 

 

Πηγές: DailyBeast, Reuters