Τα κίνητρα του Ανδρέα Λοβέρδου αναλύουν στην ΝΔ προκειμένου να διαπιστώσουν τα βαθύτερα αίτια της έκρηξης του υπουργού Υγείας, επιδιώκοντας παράλληλα να εκτιμήσουν τις συνθήκες ώστε να προχωρήσουν, εάν κριθεί απαραίτητο, σε αλλαγή στάσης ως προς το θέμα των πρόωρων εκλογών. Στην Συγγρού, η τοποθέτηση Λοβέρδου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία βρίσκοντάς τους εξίσου απροετοίμαστους όπως και την κυβερνώσα παράταξη. Γι’ αυτό το λόγο και από νωρίς έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους ως προς την πρόταση ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από αυξημένη πλειοψηφία. Στα υπόλοιπα θέματα ωστόσο τα οποία τέθηκαν από τον κ. Λοβέρδο, ουσιαστική απάντηση δεν υπάρχει, κυρίως λόγω του ότι δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη τους λόγους για τους οποίους ο κ. Λοβέρδος αποφάσισε να προχωρήσει σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Η αρχική επιφυλακτικότητα της ΝΔ δικαιώθηκε- λένε στη Συγγρού, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μετά την εμφάνιση του υπουργού Υγείας στο Mega, όπου εμφανίστηκε να αποσαφηνίζει τις πρωινές του θέσεις. Σύμφωνα με επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά, πιστοποιήθηκε επί της ουσίας η εκτίμηση ότι ο κ. Λοβέρδος κινείται επικουρικά προκειμένου να ανοίξει δρόμος για τον Γ. Παπανδρέου να προωθήσει ενέργειες που θα επιβάλλουν την ενδοκυβερνητική τάξη.

Ωστόσο, στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της ΝΔ δεν είναι καθόλου βέβαιοι για τις αντιδράσεις του Πρωθυπουργού και κυρίως για το αν αυτές οι συνθήκες πιθανώς τον οδηγήσουν να κινηθεί σπασμωδικά. Γεγονός που τους οδηγεί να εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο μέρα με την ημέρα και ώρα με την ώρα, τουλάχιστον μέχρι το Ζάππειο ΙΙ, συμπεριλαμβάνοντας στο σχεδιασμό τους το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να προβάλλουν αίτημα πρόωρων εκλογών.

Για την ώρα πάντως, όπως έχει ήδη γράψει το «NP» ο κ. Σαμαράς θα περιοριστεί απλώς να περιγράψει την ανάγκη πρόωρων εκλογών, αποφεύγοντας να τις ζητήσει ευθέως, υπερασπιζόμενος τη στάση ευθύνης της ΝΔ. Κατά πληροφορίες όμως, η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, είναι διαμορφωμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε, αν κριθεί απαραίτητο, να γίνει η απαραίτητη προσθήκη με ευθεία διατύπωση αιτήματος πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.