Με μη επαναλαμβανόμενα μέτρα που ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ για το 2011 και με πληθώρα αβεβαιοτήτων ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε χθες στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό.

Από την επεξεργασία της εισηγητικής έκθεσης εντοπίζονται μέτρα μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν τα επόμενα έτη με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να μην εκτροχιασθεί η πορεία μείωσης του ελλείμματος όπως αυτή αναγράφεται στο Μνημόνιο. Ταυτόχρονα, όμως, αβεβαιότητες που έρχονται από το 2010 όπως για παράδειγμα το πού θα κλείσει το έλλειμμα, αλλά και μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δεν αποκλείεται όμως αυτές οι αβεβαιότητες να οδηγήσουν σε νέα μέτρα είτε δημοσιονομικού είτε διαρθρωτικού χαρακτήρα. Από τα στοιχεία που αναγράφονται στον προϋπολογισμό προκύπτουν οι εξής αβεβαιότητες:
1. Έλλειμμα 2010. Ήδη ο στόχος των εσόδων του προϋπολογισμού αναθεωρήθηκε για πολλοστή φορά προς τα κάτω. Βέβαια και ο νέος στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συγκεντρώσει 10,5 δισ. ευρώ για να εκτελέσει τον προϋπολογισμό και να κλείσει το έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα οι πρωτογενείς δαπάνες σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού εμφανίζονται κατά 165 εκατ. ευρώ περισσότερες. Μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται οι δαπάνες να διογκωθούν περαιτέρω, διευρύνοντας το έλλειμμα.
2. Έσοδα 2011. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση μειώνεται (με την ύφεση να εκτιμάται ακόμα μεγαλύτερη) το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ. Επίσης ιδιαίτερα αμφίβολης αποτελεσματικότητας είναι η απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό περί των 700 εκατ. ευρώ από τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης τα μέτρα ενάντια στην εισφοροδιαφυγή ύψους 1,6 δισ. ευρώ αποτελούν στοίχημα, καθώς ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει αποδείξει ότι δεν τα καταφέρνει.
3. Μη επαναλαμβανόμενα μέτρα. Το υπουργείο στοχεύει στην είσπραξη πλέον των τριών δισ. ευρώ από μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα παρά τις συστάσεις της τρόικας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ημιυπαίθριοι (150 εκατ. ευρώ), πρόστιμα στα αυθαίρετα (300 εκατ. ευρώ), άδειες τυχερών παιγνίων (500 εκατ. ευρώ), άδειες φάσματος συχνοτήτων (350 εκατ. ευρώ), παραχώρηση σύμβασης «Ελ. Βενιζέλος» (250 εκατ. ευρώ), έκτακτη εισφορά (ένα δισ. ευρώ) κ.λπ.
4. Εξοπλιστικές δαπάνες. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται η μετάθεση της παραλαβής αμυντικού εξοπλισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι μετέωρη και μπορεί στη διάρκεια του έτους να τροποποιηθεί όπως έγινε και φέτος αρκετές φορές.
5. Ύφεση. Η νέα πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% του χρόνου χωρίς όμως να βασίζεται σε απτά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι για το 2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούσε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κάτι λιγότερο από 4% και τελικά η ύφεση φτάνει το 4,2%.