Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, με τις καταθέσεις έξι δημοσιογράφων, ξεκινάει τις εργασίες της η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της σύμβασης των γερμανικών υποβρυχίων.
Ως μάρτυρες θα εξεταστούν οι δημοσιογράφοι Ν. Χατζηνικολάου, Μάκης Πολάτος, Τάσος Τέλλογλου, Γιάννα Παπαδάκου, Αριστέα Μπουγάτσου και Κώστας Αλατζάς οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάρκο Μπόλαρη, είχαν το βασικό ρεπορτάζ για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μάρκος Μπόλαρης, αντιπρόεδρος ο Άγγελος Μανωλάκης και γραμματέας ο Άγγελος Τόλκας.

Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Μπόλαρης, η ΝΔ ζήτησε να καθυστερήσει για μια εβδομάδα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για την δικογραφία, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει μέχρι τις 6 Ιουνίου για την κατάθεση του πορίσματος.

Επίσης, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι ήδη έχει μοιραστεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής η δικογραφία ενώ αναμένεται ακόμα το υλικό της γερμανικής δικαιοσύνης από τις καταθέσεις των στελεχών των γερμανικών εταιριών Ferrostaal και HDW.

Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί μόνον με την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ, σε ότι αφορά την εκτέλεση της σύμβασης από τους επόμενους υπουργούς Άμυνας, την έρευνα θα διεξάγει Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.